Jeff Bezos is arra készül, hogy műholdakkal szórja tele az eget

űr
2023 október 07., 05:45
Kilövésre felkészülni
photo_camera Kilövésre felkészülni Fotó: HANDOUT/AFP

Pénteken indították Föld körüli pályára Floridából az Amazon új internethálózatának első két prototípus műholdját, a cég globális lefedettséget biztosító és több ezer műholdból álló internetszolgáltatása első lépéseként. Az első két műhold fellövésének célja a technológia tesztelése valós körülmények között. Az Amazon a következő néhány évben további 3236 műholdat kíván Föld körüli pályára állítani, amelyekkel globális lefedettségű szélessávú internetet akar biztosítani.

Az Amazon rendszere a SpaceX közel 5 ezer műholdból álló Starlink rendszerének lesz a versenytársa. Az Amazon 2019-ben jelentette be a 10 milliárd dolláros, Kuiper nevű rendszer kiépítését, amikor Elon Musk cége megkezdte az első Starlink műholdak fellövését. Az Amazon további riválisai közé tartozik a kanadai Telesat, amely még nem indított műholdakat, valamint a francia Eutelsat OneWeb, amely elsősorban kormányoknak és vállalkozásoknak kínál internetszolgáltatást. A terminálok árát az Amazon még nem jelentette be, de becslések szerint 400 dollár körülire tervezi, és egyéni fogyasztókat és vállalati ügyfeleket egyaránt céloz. kívánja megcélozni a Kuiperrel. (Egy Starlink-terminál 599 dollárba fáj.)

A marketingkampány természetesen arra koncentrál, hogy ezzel a hátrányos helyzetű globális közösséget szolgálják
photo_camera A marketingkampány természetesen arra koncentrál, hogy ezzel a hátrányos helyzetű globális közösséget szolgálják Fotó: ALEX WONG/Getty Images via AFP

Az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (Federal Communications Commission) arra kötelezte az Amazont, hogy 2026-ig állítsa pályára a rendszert alkotó műholdak felét. A Kuiper-hálózat többi műholdjának pályára állítására az Amazon tavaly összesen 83 rakéta fellövésére kötött szerződést jelentett be - ami az eddigi legnagyobb kereskedelmi rakétaüzlet. A fellövéseket különböző rakétatársaságok végzik majd el, köztük a Jeff Bezos tulajdonában lévő Blue Origin, az ULA és az európai Arianespace.

Hogy milyen problémák fakadnak abból, hogy Elon Musk az űr ura lett, arról hosszasan lehet beszélni. (MTI)