Jeff Bezos is arra készül, hogy műholdakkal szórja tele az eget

űr
2023 október 07., 05:45
Kilövésre felkészülni
photo_camera Kilövésre felkészülni Fotó: HANDOUT/AFP

Pénteken indították Föld körüli pályára Floridából az Amazon új internethálózatának első két prototípus műholdját, a cég globális lefedettséget biztosító és több ezer műholdból álló internetszolgáltatása első lépéseként. Az első két műhold fellövésének célja a technológia tesztelése valós körülmények között. Az Amazon a következő néhány évben további 3236 műholdat kíván Föld körüli pályára állítani, amelyekkel globális lefedettségű szélessávú internetet akar biztosítani.

Az Amazon rendszere a SpaceX közel 5 ezer műholdból álló Starlink rendszerének lesz a versenytársa. Az Amazon 2019-ben jelentette be a 10 milliárd dolláros, Kuiper nevű rendszer kiépítését, amikor Elon Musk cége megkezdte az első Starlink műholdak fellövését. Az Amazon további riválisai közé tartozik a kanadai Telesat, amely még nem indított műholdakat, valamint a francia Eutelsat OneWeb, amely elsősorban kormányoknak és vállalkozásoknak kínál internetszolgáltatást. A terminálok árát az Amazon még nem jelentette be, de becslések szerint 400 dollár körülire tervezi, és egyéni fogyasztókat és vállalati ügyfeleket egyaránt céloz. kívánja megcélozni a Kuiperrel. (Egy Starlink-terminál 599 dollárba fáj.)

A marketingkampány természetesen arra koncentrál, hogy ezzel a hátrányos helyzetű globális közösséget szolgálják
photo_camera A marketingkampány természetesen arra koncentrál, hogy ezzel a hátrányos helyzetű globális közösséget szolgálják Fotó: ALEX WONG/Getty Images via AFP

Az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (Federal Communications Commission) arra kötelezte az Amazont, hogy 2026-ig állítsa pályára a rendszert alkotó műholdak felét. A Kuiper-hálózat többi műholdjának pályára állítására az Amazon tavaly összesen 83 rakéta fellövésére kötött szerződést jelentett be - ami az eddigi legnagyobb kereskedelmi rakétaüzlet. A fellövéseket különböző rakétatársaságok végzik majd el, köztük a Jeff Bezos tulajdonában lévő Blue Origin, az ULA és az európai Arianespace.

Hogy milyen problémák fakadnak abból, hogy Elon Musk az űr ura lett, arról hosszasan lehet beszélni. (MTI)

Kiemelt videóink