A Hezbollah a libanoni határ közelében lévő izraeli állásokat lőtte

háború
2023 október 08., 10:59

A Hezbollah libanoni radikális síita fegyveres szervezet bejelentette, hogy tüzérségi lövedékekkel és rakétákkal támadta a libanoni-izraeli határ térségében lévő vitatott szektorban található izraeli állásokat, „szolidaritásul” az előző nap Izraelre támadó Hamász palesztin szervezettel.

„Az Iszlám Ellenállás […] a cionista ellenség három állását támadta a megszállva tartott Sebaa-tanyáknál, nagyszámú tüzérségi lövedékkel és irányított rakétákkal” – közölte a világ számos országában terrorszervezetté nyilvánított Hamásszal szoros kapcsolatokat ápoló, Irán-barát libanoni szervezet.

A támadást „a palesztin ellenállással és néppel való szolidaritás” jegyében hajtotta végre – közölték, miután a Gázai övezetet irányító Hamász szombaton az ötven évvel korábbi jóm-kipúri háború óta nem látott véres támadást hajtott végre Izrael ellen.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Hezbollah támadására reagálva drónnal támadt a határövezetben a szervezet „terrorista létesítményére”.

Füst száll, miután a libanoni hadsereg célba vette az izraeli hadsereg radartornyát a Hebbariye melletti Hermon-hegynél.
photo_camera Füst száll, miután a libanoni hadsereg célba vette az izraeli hadsereg radartornyát a Hebbariye melletti Hermon-hegynél. Fotó: Ramiz Dallah/Anadolu Agency via AFP

A dél-libanoni Madzsajún határváros lakói arról számoltak be, hogy reggel tucatnyi rakéta hangját hallották az izraeli állások irányából. „Azt ajánljuk a Hezbollahnak, ne avatkozzon be. Ha megteszi, készen állunk” – figyelmeztetett az izraeli hadsereg szóvivője.

Az ENSZ Dél-Libanonban állomásozó ideiglenes békefenntartó missziója (UNIFIL) önmérsékletre szólította fel a feleket. „Kapcsolatban állunk a hatóságokkal mindkét oldalon […], hogy kézben tartsuk a helyzetet, és megakadályozzunk egy súlyosabb eszkalációt” – közölte az UNIFIL. (MTI)