Exit poll: Konzervatív győzelmet és szélsőjobboldali előretörést hoztak a német tartományi választások

külföld
2023 október 08., 18:58

Bajorországban a Keresztényszociális Unió (CSU), Hessenben pedig a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vitte el a legtöbb szavazatot a vasárnap tartott tartományi választásokon. Az tartományokat korábban is ez a két párt vezette, így nagy változás nem történt.

photo_camera Markus Soeder bajor tartományi miniszterelnök, a konzervatív Keresztényszociális Unió (CSU) párt jeöltje fintorog a tévében vasárnap. Fotó: CHRISTOF STACHE/AFP

Az exit pollok és az előrejelzések alapján a Bajorországot 1957 óta vezető CSU 37 százalék körüli támogatottsággal, 20 százalékponttal előzi legnagyobb riválisát. Hessenben a maga 35 százalékával CDU még erősödni is tudott az öt évvel ezelőtti 27 százalékhoz képest.

photo_camera Boris Rhein (CDU), Hessen tartományi miniszterelnöke a tévében mosolyog vasárnap. Fotó: UWE ANSPACH/dpa Picture-Alliance via AFP

Az országban egyre nagyobb problémát jelentő bevándorlás kezelésével megbízott szociáldemokrata belügyminiszter vereséget szenvedett hazai tartományában, Hessenben.

Mindeközben a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD), bár nem lesz meghatározó méretű a tartományok új parlamentjében, az előrejelzések szerint Bajorországban a szavazatok közel 16, Hessenben pedig 17 százalékát szerezte meg, amivel jelentősen javított 2018-hoz képest.

A három kormánypárt - Olaf Scholz kancellár szociáldemokratáti, a Zöldek és a Szabad Demokraták - számára kiábrándító eredménnyel zárul a választás, hiszen egyiküknek sem sikerül megingatnia a két párt hosszan tartó hatalmát. Sőt, a szabad demokraták az exit poll alapján Hessenben el sem érik a törvényhozásban maradáshoz szükséges 5 százalékot. A párt választási kudarcai vitákhoz vezettek az amúgy sem feszültségmentes kormánykoalícióban. (AP, MTI)