Unatkozik? Vásároljon lőteret, a NAV most épp elárverez egyet

ÉLET
2023 október 08., 09:37

Ha van 15 300 000 forintja, és épp nem tudja, mire költené – luxusjachtra túl kevés, Hell jegeskávéra túl sok, nem mintha arra ne lenne túl sok bármennyi pénz is –, az állami adóhatóság remek és igazán egzotikus ajánlattal várja önt. A NAV árverési honlapjára ugyanis nemrég felkerült egy épp ennyibe kerülő lőtér.

Pontosabban egy olyan lőtér, aminek ennyi a becsértéke, de ideális esetben akár már tízmillió forint alatt is hozzá lehet jutni, a minimálára ugyanis, amennyiért a NAV hajlandó túladni rajta, mindössze 9 945 000 forint. Mivel egy 2291 négyzetméteres ingatlanról van szó, vagyis a négyzetméterenkénti értéke mindössze 6678 forint, ha pedig sikerült a minimáláron elvinni, már csak 4340 forint. Ennyiért a Dunántúlon, pláne az osztrák határ közelében, Szentgotthárdon ingatlant szerezni – hát a hülyének is megéri, nem?

Mondjuk van néhány tényező, ami árnyalja az ajánlat nagyszerűségét. Például a NAV által közzétett két fotó szerint a hely nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek, ahogyan az a tény sem, hogy az ingatlanra még a hatóságoknak sem sikerült bejutniuk.

Az árverési leírás szerint egyébként „az ingatlan kapuja lánccal és lakattal zárt, környezete elhanyagolt és gondozatlan állapotú, ezért az ingatlan külső megtekintésére volt csak lehetőség”. Szóval ha valaki csempészetből él, ideális tárolóhely is lehet, úgy tűnik, hogy a lánccal és lakattal zárt, elhanyagolt és gondozatlan környezetben lévő ingatlanba még egy igen elszánt finánc se tud bejutni. Persze simán lehet egyéb hasznosítási lehetőség is, döntsék el a fotók láttán:

photo_camera A NAV árverési oldalán közzétett egyik hangulatcsináló fotó
photo_camera És a másik, előtérben a hatósági bejutást ellehetetlenítő védelmi rendszerrel

Az adóhivatal egyébként kevesebb, mint félmilliós köz- és egyéb tartozás miatt rendelte el az árverést: a tulajdonos a törvényszéknek 150 ezer forinttal, a hulladékkezelési közszolgáltatónak 299 502 forinttal tartozott; ezekre jött még rá a NAV 28 200 forintos végrehajtás díja. De hát egy jogállamban nem lehet a legkisebb tartozást sem kockáztatni, nemdebár?

(A lőtér amúgy nem is a legkülönlegesebb kínálata a NAV-nak: aki akar, egymillió forintért egy út tulajdonosa is lehet.)