Az USA szerint küszöbön áll a támadás, és elhúzódhat Izrael és a Hamász háborúja

háború
2023 október 09., 17:33

Az Egyesült Államok egyre inkább elhúzódó, pusztító háborúra számít Izrael és a Hamász között Gázában. A Biden-kormány tisztviselői az elkövetkező napokban és hetekben felmerülő különféle diplomáciai, politikai és katonai igényekre is felkészítik az amerikai törvényhozókat – írja a Haaretz.

A Washington Post azt írja, hogy amerikai tisztviselők szárazföldi invázióra számítanak a következő 48 órában. Az Axios szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök állítólag azt mondta Joe Biden amerikai elnöknek, hogy Izraelnek nincs más választása, mint megszállni Gázát.

photo_camera Fotó: MAJDI FATHI/NurPhoto via AFP

Tegnap este tartott titkos tájékoztatón a kormány képviselői azt mondták az amerikai törvényhozás tagjainak, hogy készüljenek fel hosszú háborúra, amiben politikai és anyagi támogatásra is szüksége lesz Izraelnek.

Izrael valószínűleg hírszerzési adatok fokozott megosztását, a Vaskupola rakétavédelmi rendszer sürgősségi utánpótlását, töltényeket, precíziós rakétákat és kis átmérőjű bombák szállítását fogja kérni.

Ben Cardin szenátor, a külügyi bizottság vezetője a maga részéről igyekezni fog gyorsítani a katonai és diplomáciai segélynyújtást célzó törvények megalkotásán. Arra ugyanakkor nem számít, hogy sürgősséggel támogatási csomagot kéne elfogadniuk, de felvetette azt a lehetőséget, hogy az Izraelnek szánt segély bekerüljön az Ukrajnának szánt rekordösszegű, több tízmilliárdos segélyről szóló törvénybe.

Az USA követelte az ENSZ Biztonsági Tanácsának mind a 15 tagjától, hogy határozottan ítéljék el a Hamász támadásait, bár a tanács még nem tett hivatalos lépéseket. Az USA prioritásai eközben továbbra is a túszhelyzet és a Hamász folyamatos támadásainak kezelése. (Haaretz)