Böjte faképnél hagyta a Népszava pedofíliáról kérdező újságíróját

külföld
2023 október 09., 08:33

Videóinterjút adott a Népszavának Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekmentő szervezet alapítója.

A beszélgetés kedélyesen indult, a riporter az augusztus 20-án kapott kitüntetéséről, a Magyar Becsületrendről kérdezte, majd azt feszegette, hogy nem kárpótlás-e az elmúlt hónapok viharai után. Ezzel arra az esetre utalt, amikor az alapítvány egy volt nevelőjét 28 év börtönre ítélték pedofília miatt. Az ítélet szerint a bűncselekményt magányosan követte el.

A pedofíliát maga Böjte hozta szóba, azt mondta, éppen ő tett feljelentést az ügyben. „Ennyi erővel akár a kommunizmus bűneit is rám kenhetik, mert apámat ők ütötték agyon” - mondta.

Böjte szerint ha ezer emberből van egy pedofil, akkor azt nem kéne rendszerszintű problémának beállítani. A román ügyészséget tisztelt, mert kiszedték a „rákos daganatot”, de nem roncsolták az egészséges szöveteket. Szerinte a média egy bizonyos rétege csámcsog ezen a dolgon.

A riporter megkérdezte, mennyire van jelen a pedofília az egyházban. Böjte erre azt mondta, statisztikai alapon sokkal több tanár, orvos, taxisofőr követ el ilyen visszaélést, mint pap, majd szerette volna lezárni a témát. A riporter viszont nem, miért nem merünk erről beszélni, miért lett ez a téma tabu, kérdezte.

Böjtének itt lett elege, levette a mikrofont, miközben arra utalt, hogy szerinte a harminc éve alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány nem erről szól. Távozása közben a riporter vállát megveregetve azt mondta: „Visszaéltél a bizalmammal”.