Junkfoodhíradó: üdítően akkumulátorsavas hangulatú az új Monster

gasztronómia
2023 október 09., 12:53
  • Új, mármint Magyarországon teljesen új íz jelent meg a Monster visszataszító löttyöket és csodás szennyitalokat egyaránt magába foglaló sorozatában.
  • Energiaital-függőként teszteltem és egyből elöntött az Adrenalin iránti nosztalgia.

Ha van tökéletes terméknév, akkor az új Monsteré az: Aussie Lemonade. Mi más jutna az ember eszébe erről, mint valami pihent agyú debilség. Hiszen ha bármilyen termék nevében az "ausztrál" szó szerepel, az jellemzően arra utal, hogy a cuccot az alkoholizmus olyan fokára jutott szörfösökre gondolva találták ki, akik már el sem találnak a tengerig.

Az Aussie Lemonade ehhez - és a várakozásaimhoz - képest nem valami fűszeres-illatos citrusmix finom jagermeisteres és kókuszos felhangokkal, hanem az energiaital műfaj legoldschoolabb gyökereihez visszanyúló, ék egyszerűségű, bármiféle további ízt nélkülöző, baromi savanyú pörgetőlé.

Ezt a "szórjunk bele kurva sok citrompótlót, mert ha nem maradnak ép ízlelőbimbói, ezt is finomnak fogja érezni" iskolát régebben egészen sok gyártó követte, néha nem is rossz eredménnyel. A néha direkte hánytató kamugyümölcs-aromákhoz képest egy ilyen, hígított akkummulátorsav-hatású energiaital kifejezett fellélegzést tudott hozni a tutti frutti-paradigma által uralt időkben. Az ízektől való elfordulás egyik apostola az Adrenalin volt, az én esetemben olyan eredményesen, hogy pár éven keresztül napi három félliterest toltam le belőle munkához: egyet beérkezéskor, egyet a déli menzakóma kompenzálására, egyet meg a délutáni hajrázáshoz.

Az új Monster abszolúte ezt az iskolát követi, azzal a minitrükkel, hogy a korty szájbavételekor mintha ízek kezdenének mocorogni, ez az illúzió azonban 1-3 másodpercen belül átadja a helyét a jótékony, egynemű, felszabadító savanyúságnak.

Mivel az energiaitalokat sok fiatal vásárolja, a műfajban szinte kötelező elem a viccelődés-bolondozás, az iróniáról nem is beszélve, amit a Monster ebben az esetben azzal abszolvál, hogy ezt a cuccot a valódi, rostos gyümölcstartalomra utaló "Juiced" sorozatába illesztette.

Az Aussie Lemonade emiatt kiváló menekülő útvonal lehet, ha éppen kiégtél volna és hirtelen minden álgyümölcs, plasztikrost és műfűszer taszítani kezdene. Olyan ez, mint az amazonasi őserdő felgyújtása: a savfürdő érzésre mindent elpusztít ugyan odabent, de ki tudja, milyen termékeny réteg alakul ki utána szájpadlásodon. De az se rossz eredmény, ha végképp kiöli az ízérzékelő idegvégződéseidet, mert utána még olcsóbban tudsz majd táplálkozni is.