Megtagadták a vallomástételt a kitörés napi támadások gyanúsítottjai

bűnügy
2023 október 09., 10:46

2023. február 9. és 11. között Budapesten összesen öt támadás történt, kilencen sérültek meg, négyen súlyos, öten könnyű sérülést szenvedtek. A támadások a „Becsület napjának” nevezett, kitörési napi megemlékezés körül történtek, amikor több száz rohamrendőr választotta el az antifasisztákat és a szélsőjobboldaliakat a Budai Várnál.

A rendőrség közleménye szerint a nyomozók felismerték a támadókat február 11-én „egy gyűlés helyszínének közelében”: egy 29 éves német állampolgárságú férfit, egy 26 éves német és egy 38 éves olasz állampolgárságú nőt, akiket még aznap el is fogtak.

A német férfit és az olasz nőt közösség tagja elleni erőszak, a német nőt közösség tagja elleni erőszak előkészülete miatt hallgatták ki gyanúsítottként, és őrizetbe vették őket. A vallomást megtagadták.

A nyomozás során a korábbi gyanúsításokat módosították; az olasz nőt bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés kísérletével, a német férfit és a szintén német nőt bűnszervezetben részvétellel gyanúsítja a rendőrség. A vallomástételt az eljárás során mindvégig megtagadták.