Robert F. Kennedy Jr. független jelöltként indul majd az amerikai elnökválasztáson

külföld
2023 október 09., 18:13

Robert F. Kennedy Jr. környezetvédelmi jogász és elnökjelölt bejelentette, hogy függetlenként indul az amerikai elnökségért, ezzel hivatalosan is véget vetett annak a törekvésének, hogy legyőzze Joe Biden elnököt a demokraták előválasztásán, egy hosszú távú általános választási pályázat jön helyette.

„Azért vagyok itt, hogy független jelöltnek nyilvánítsam magam az Egyesült Államok elnöki posztjára” – mondta az összeesküvés-elméletekben elveszni látszó Kennedy Philadelphiában. A CNN korábban arról számolt be, hogy Kennedy az év elején találkozott a Libertárius Párt elnökével, hogy egyeztessenek a közös pontokról.

Robert F. Kennedy Jr. bejelenti, hogy elindul az amerikai elnökségért 2023. április 19-én
photo_camera Robert F. Kennedy Jr. bejelenti, hogy elindul az amerikai elnökségért 2023. április 19-én Fotó: JOSEPH PREZIOSO/AFP

A független és harmadik felek jelöltjei a múltban küzdöttek azért, hogy jelentős támogatást szerezzenek az elnökválasztásokon. 1992-ben a texasi üzletember, Ross Perot a közelmúlt történelmének egyik legsikeresebb független elnökjelöltjeként a szavazatok 8 százalékát szerezte meg az általános választásokon, végül Bill Clinton nyert.

Kennedy független kampánya tovább bonyolíthatja az általános választási versenyt, ami várhatóan már most is szoros versenyben zajlik majd. A Reuters/Ipsos közvélemény-kutatása, ami a Biden, Trump és Kennedy feltételezett háromirányú versenyéről készült múlt héten, a valószínű szavazók körében azt találta, hogy a szavazók 14 százaléka támogatja Kennedyt, 40 százaléka Trumpot, 38 százaléka pedig Bident. Több mint egy év van hátra az általános választásokig, és nem világos, hogy a Kennedy-kampány képes-e ezt a támogatási szintet szavazatokra fordítani 2024 novemberében. (CNN)