Előretört az AfD a tartományi választásokon Nyugat-Németországban, rögtön össznémet pártnak nyilvánították magukat

külföld
2023 október 10., 05:30

A szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) „nagy össznémet pártnak” nyilvánította magát, miután megszerezte a valaha volt legnagyobb szavazati arányát egy nyugat-német tartományban a tartományi választásokon.

Az AfD vasárnap a szavazatok 18,4 százalékát szerezte meg a Frankfurt környéki Hessen államban, és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) után a második helyen végzett. Bajorországban pedig a harmadik lett az AfD a jobboldali populista Szabad Választók (Freie Wähler) párt mögött végezve.

Alice Weidel, az AfD társvezetője győzelmi beszédében arról beszélt, hogy a mostani nyereség áttörést jelent, amely azt mutatja, hogy az AfD nem csupán egy keleti jelenség már, hanem egy össznémet párt. „Szóval megérkeztünk.”

Alice Weidel, az AfD vezetője
photo_camera Alice Weidel Fotó: Fabian Sommer/DPA via AFP

Bajorországban a Zöldek 3,2 százalékot veszítettek korábbi szavazati arányukból, a Szociáldemokrata Párt (SPD) 1,3 százalékot, a liberális Szabad Demokratáknak (FDP) 2,1 százalékot. Hessenben még rosszabbak voltak az eredmények: az SPD 4,7 százalékot, a Zöldek 5 százalékot, az FDP 2,5 százalékot veszített. Ezzel szemben az AfD Hessenben 5,3 százalékot, míg Bajorországban 4,4 százalékot erősödött. (Guardian)