Nagy Márton: A jegybank nem hibázott

belföld
2023 október 10., 10:33

„A jegybank azt a célját követi, amit a törvény elmond, ami az árstabilitás megtartása. A jegybank nem hibázott. Arról ők nem tehetnek, hogy az inflációból egy fa növekedett” - nyilatkozta az atv.hu-nak Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arra a kérdésre, hogy le kell-e mondania Matolcsynak.

A kérdés azért volt indokolt, mert szinte nem telik el úgy nap, hogy valaki a kormány részéről ne szólna be Matolcsy Györgynek, köztük egyébként Nagy Márton is, aki október elején még azt mondta, hogy a jegybank Küklopsz-üzemmódban működik.

Nagy Márton szerint „azt is mondtuk, hogy a jegybank helyesen elkezdett az infláció ellen küzdeni, és azt is látjuk, hogy az infláció túl nagy falat neki”. A gazdaságfejlesztési miniszter Orbán Viktort idézve arról beszélt, hogy „a jegybank bicskával kezdte farigcsálni a fát, de nem követett el hibát, hiszen alapvetően az infláció ellen harcol”.

Nagy Márton a magas infláció okaként a háború okozta a kínálati sokkot, az energiakrízist, a gazdaság túlfűtöttségét és a külkereskedelmi hiány miatt leértékelődött forintot, valamint a vállalatok árprofit-spirálját emlegette. Szerinte mindez egy olyan hatalmas fává növekedett, amely ellen nincsennek eszközei a jegybanknak.