Nem dugulhat be Magyarország, az akkugyárak miatt kezd útfejlesztésbe a kormány

POLITIKA
2023 október 10., 14:57

„Az akkumulátoroknak súlya van, azt el kell szállítani” - a kormány szerint hatalmas bővülés előtt áll a magyar logisztikai és szállítmányozási szektor. A gazdaságfejlesztési miniszter a Századvég Vidék konferenciáján kijelentette:

A szektrok jelenleg a GDP öt százalékát állítja elő, amely 2030-ra tíz százalékra emelkedhet.

Nagy Márton kiemelte: a közeljövőben számos nagy ipari beruházás érkezik Magyarországra, amelyek szükségessé teszik a szállítás továbbfejlesztését is. Megjegyezte, hogy a Liszt Ferenc repülőtér visszavásárlása mögött meghúzódik az is, hogy hogyan fejleszthető a légi cargo forgalom.

„A kormány tervezi az M1 autópálya bővítését, mert a jelenlegi kamionforgalom mellett autóútként üzemel. Ugyanakkor a keleti és a déli határátkelők szűk kapacitása a növekedési lehetőséget korlátozza,”

mondta.

Nagy Márton
photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

„Ha Magyarország bedugul, akkor nem lehet elszállítani a nyersanyagot és a készterméket, megnő a szállítási idő, emelkednek a költségek és ez a FDI-beruházásokban is megmutatkozhat”

- tette hozzá. Nagy elmondta, hogy a kormány egy olyan javaslatcsomagon dolgozik, amelynek célja, hogy 2030-ra duplájára emelkedjen a logisztikai és szállítmányozási szektor kibocsátása. Ennek része, hogy korlátoznák a szállítási láncon belül az alvállalkozók számát, minimális szolgáltatási díjat határoznak meg és fejlesztenék a határátkelő pontokat, bővítenék az áteresztő kapacitásokat, hogy gyorsabb belépést biztosítsanak az Európai Unióba. (MTI)