A háború ötödik napja: Gázában nincs áram, egységkormány alakul Izraelben

  • Az izraeli légierő kedd éjjel több mint 200 gázai célpont ellen hajtott végre támadásokat, főleg az Al-Furqan negyedet lőtték, amit a hétvégi vérengzésért felelős Hamász központjának tartanak.
  • A szombat reggel óta zajló háborúnak már több mint 2100 halottja van. Izraeli oldalon a halálos áldozatok száma elére az 1200-at, a palesztinoknál túllépte a 1078-at. Mindkét oldalon többezer sérült.
  • Szerda délutánra leállt a Gázai övezet egyetlen erőműve, így a terület nagy részén megszűnt az áramszolgáltatás, mivel hétfőn Izrael lekapcsolta a hálózatról az ostromlott területet.
  • A gázai határnál több ezer izraeli katona várja, hogy megindítsák a szárazföldi offenzívát. Yoav Gallant védelmi minden korlátozást feloldott csapatai számára, azt mondta, Gáza soha nem fog visszatérni ahhoz, ami volt. Közben az Egyesült Államok növelte az Izraelnek nyújtandó katonai támogatást. Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Izrael válaszlépései megsérthették a nemzetközi jogot.
  • Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Benny Ganz, az ellenzéki Nemzeti Egység párt vezetője megegyeztek az egységkormány létrehozásáról.
  • Az Egyesült Államok és Egyiptom közben arról tárgyal, hogyan lehetne biztonságos menekülőutat biztosítani a gázai civileknek.
38 poszt
Időrend
2023 október 11., 19:52

Az ENSZ-főtitkár felszólította Izraelt, hogy engedjen be üzemanyagot, ételt és vizet Gázába

Az ENSZ főtitkára felszólította Izraelt, hogy engedjen be „életmentő" szállítmányokat Gázába, úgy mint üzemanyag-, élelmiszer- és vízszállítmányokat.

Antonio Guterres szerdán a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy folyamatos kapcsolatban áll a térség vezetőivel, és figyelmeztetett arra, a konfliktus továbbgyűrűzhet. „Felszólítom az összes felet - és azokat, akik befolyással bírnak ezekre a felekre -, hogy kerüljék el a további eszkalációt" - mondta.

Guterres felszólított a Gázában fogva tartott izraeli túszok azonnali szabadon bocsátására is, és sürgette a nemzetközi humanitárius jog betartását, valamint a polgári lakosság „mindenkori védelmét".

2023 október 11., 19:46

Svájc is terrorszervezetté nyilváníthatja a Hamászt

Svájc is terrorszervezetté akarja nyilvánítani a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamászt, ami a hétvégén összehangolt támadást indított Izrael ellen. A Hamászt már terrorszervezetként tartják nyilván Izraelben, az USA-ban, az EU-ban és több más országban is.

Egy munkacsoport most a radikális palesztin szervezet betiltásának jogi lehetőségeit vizsgálja. A Hamász betiltását már kedden indítványozta a törvényhozás alsóházának (Nemzeti Tanács) biztonságpolitikai bizottsága.

Svájc hagyományosan visszafogott az ilyen jellegű döntésekben. Az alpesi ország mindig is semleges státusát hangoztatja és próbál közvetítőként eljárni a különböző felek között. Bern kedden ennek megfelelően nyilatkozta, hogy kész támogatni a feszültségmentesítést szolgáló erőfeszítéseket a régióban.

Ignazio Cassis külügyminiszter viszont arról beszélt, hogy miután világossá vált, mire képes a Hamász, megváltozott a svájci diplomácia hozzáállása ehhez a szervezethez.

A szervezet betiltása azt jelentené, hogy Svájcban bíróság elé állíthatják azokat, akik a Hamász propagandáját terjesztik. Az ISIS és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet már korábban betiltották Svájcban. (MTI)

2023 október 11., 19:23

Egyiptom továbbra is elutasítja, hogy humanitárius folyosón palesztin menekültek érkezhessenek az országba

Egyiptom megbeszéléseket folytatott az Egyesült Államokkal és más szereplőkkel arról, hogy humanitárius segélyt nyújtson a Gázai övezet határán keresztül, de elutasít minden olyan lépést, amely biztonságos folyosókat hozna létre az enklávéból menekülő menekültek számára - közölték szerdán egyiptomi biztonsági források a Reuters jelentése szerint.

A Gázai övezetben, az északon és keleten Izrael, délnyugaton pedig Egyiptom közé ékelődött parányi tengerparti földsávban mintegy 2,3 millió ember él, akik azóta élnek blokád alatt, hogy a Hamász palesztin iszlamista csoport 2007-ben átvette az irányítást.

Egyiptom régóta korlátozza a gázaiak beáramlását a területére, még a leghevesebb konfliktusok idején is. Kairó, amely gyakran közvetít Izrael és a palesztinok között, mindig ragaszkodik ahhoz, hogy a két fél a határaikon belül oldja meg a konfliktusokat, mondván, hogy a palesztinok csak így biztosíthatják az államisághoz való jogukat.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres szerdán azt mondta, hogy a Gázai övezetbe be kell engedni az életmentő fontosságú szállítmányokat, köztük üzemanyagot, élelmiszert és vizet. „Gyors és akadálytalan humanitárius hozzáférésre van szükségünk" - mondta újságíróknak.

2023 október 11., 19:08

Kirby nem zárta ki, hogy az amerikaiak közvetlenül is részt vehetnek a túszmentésben

Az Egyesült Államok kormánya nemzetközi partnerekkel - köztük Katarral - tárgyal a Hamász fegyveresei által Dél-Izraelből a Gázai övezetbe hurcolt túszok megmentésére irányuló erőfeszítésekről.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, John Kirby, elsősorban a túszok között lévő amerikaiakkal foglalkozott. Egyelőre nem világos, hogy milyen nemzetközi megbeszélések folynak a Hamász által a hétvégén elrabolt túszokkal kapcsolatban.

„Tudjuk, hogy a [17 eltűnt] amerikainak egy részét jelenleg is túszként tartja fogva a Hamász. Azt hiszem, mindannyiunknak fel kell készülnünk arra a nagyon is egyértelmű lehetőségre, hogy ez a szám tovább fog nőni, és hogy kiderülhet, még több amerikai is a túszok között van" - mondta Kirby.

Nem zárta ki, hogy az amerikai hadsereg közvetlenül részt vegyen a túszmentésben, de azt mondta, túl korai még bármilyen döntésről beszélni. Kirby szerint a kormány nem tudja pontosan, hol vannak a túszok.

(Guardian)

2023 október 11., 19:02

„Tönkretetted az országunkat” – elzavarták az izraeli minisztert egy kórházlátogatás során

Idit Silman, izraeli környezetvédelmi miniszter (Netanjahu Likud pártjának tagja) kénytelen volt távozni egy kórházból, amit meg akart látogatni. Az egyik alkalmazott azt mondta neki: „Valaha jó voltál, de most tönkretetted az országunkat. Távozz, menj el!"

Az esetről videó is készült:

link Forrás
2023 október 11., 18:10

Erdogan mészárlásnak nevezte az izraeli válaszcsapásokat Gázára

Erdogan török elnök szerdán azt mondta, hogy a Hamász támadására válaszul elrendelt gázai blokád és a bombázások aránytalanok, „mészárlással" felérő válaszlépések, de megismételte, hogy Ankara szívesen közvetít a felek között.

Erdogan a kormányzó AK pártja előtt felszólalva azt mondta, hogy „még a háborúnak is van erkölcse", de a hétvége óta tartó fellángolás „nagyon súlyosan" megsértette ezt.

„Az emberek legalapvetőbb szükségleteinek megakadályozása és olyan lakások bombázása, ahol civilek élnek – egyszóval a konfliktus mindenféle gyalázatos módszerrel való kiszélesítése – nem háború, hanem mészárlás" – mondta, utalva arra, hogy Izrael elvágta a gázai áram- és vízellátást és folyamatosan bombázza a területet. Ankara mindemellett nem tekinti terrorszervezetnek a Hamászt.

(Reuters)

2023 október 11., 17:56

Több száz arabellenes izraeli keres terroristákat egy kórházban, közben zaklatják és leköpik az orvosokat

A szélsőjobboldali, arabellenes La Familia több száz tagja érkezett szerda este a Sheba kórházba, miután elterjedt a hír, hogy terroristák kerültek oda kezelésre. Az intézményben bolyonganak, zaklatják és leköpik az egészségügyi személyzetet.

link Forrás

A kórház már délután értesítette a rendőrséget a szervezet szándékáról. A kórházban amúgy nincsenek terroristák.

(haaretz.com)

2023 október 11., 17:50

A titokzatos Hamasz vezér, aki emögött az egész rettenet mögött áll

Mohammed Deif a szombati támadások alatt megjelent a gázai tévé képernyőjén, pedig életében három kép készült róla összesen. A titokzatos Hamasz vezetőről úgy tartják, lényegében egymaga tervelte ki és néhány társával együtt menedzselte le a példátlan mészárlást. Szily László írt egy portrét róla, itt lehet elolvasni.

A cikk folytatódik

2023 október 11., 17:36

Putyin: Létre kell hozni a szuverén palesztin államot

Oroszország támogatja a független palesztin állam létrehozását – közölte Vlagyimir Putyin az Orosz Energiahét moszkvai nemzetközi fórum plenáris ülésén.

„Oroszország álláspontja […] nem ma, nem ezekkel a tragikus eseményekkel kapcsolatban, hanem évtizedek során alakult ki. És ez az álláspont jól ismert mind az izraeli fél, mind palesztinai barátaink által. Mindig is kiálltunk az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatainak végrehajtása mellett, mindenekelőtt egy független, szuverén palesztin állam létrehozását értve ezalatt” – mondta az orosz diktátor.

Eredetileg két független és szuverén állam létrehozásáról volt szó, „Izrael, mint ismeretes, létrejött, míg Palesztina, mint független és szuverén állam nem jött létre” – mondta Putyin, aki szerint a palesztin nép érdekeinek semmibevétele az egyik fő oka a térségbeli eszkalációnak, és a probléma nem oldható meg egy palesztin állam létrehozása nélkül, aminek a fővárosa Jeruzsálem.

Az orosz elnök szerint létrejöttek ugyan a rendezés mechanizmusai, de az USA „mellőzte, nem használta őket, és az utóbbi években az anyagi szükségletek kielégítésére tette a tétet, az alapvető problémák megoldását alamizsnával próbálta helyettesíteni”.

Szerinte a legújabb közel-keleti konfliktus, ha közvetlenül nem is érinti az energiahordozók kitermelését, de hatással lesz a logisztikára, a biztosításra és a szállítmányozásra, és Putyin szerint „egyes nemzetközi szereplők” direkt szítják a feszültséget: „Nem értem, hogy az Egyesült Államok miért von ott össze repülőgéphordozó-csoportokat? Mit fognak csinálni?” Arról is beszélt, hogy „Iránt mindenféle dolgokkal vádolják, és mint mindig, bizonyítékok nélkül”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra a kérdésre, hogy Oroszország tervezi-e, hogy több nyugati államhoz hasonlóan terrorszervezetnek minősíti az Izraelt megtámadó Hamász palesztin szervezetet, azt mondta: „Fenntartjuk kapcsolatainkat a konfliktusban részes felekkel. Itt is és ott is vannak orosz állampolgárok. Számunkra az orosz állampolgárok sorsa az első számú prioritás.”

Anatolij Viktorov tel-avivi orosz nagykövet a Valdaj nemzetközi vitaklub ülésén azt mondta, az Izraelben megölt és eltűnt orosz és kettős állampolgárok valós száma jóval meghaladhatja a megerősített adatokat, eddig 4 halottról és 6 eltűntről tudnak.

Alekszandr Ben Cvi moszkvai izraeli nagykövet az RBK orosz tévécsatornának azt mondta, a Gázai övezet a jövőben nem különbözhet majd azoktól az arab országoktól, amikkel Izrael békét kötött. Példaként az Egyesült Arab Emírségeket hozta fel, amivel a kereskedelmi, a diplomáciai és a kulturális kapcsolatok is jók. Elutasította azt az állítást, hogy Izrael nem tud békés kapcsolatban élni a muszlim országokkal. (MTI)

2023 október 11., 17:06

A NATO főtitkára arányos válaszlépéseket vár Izraeltől

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán kijelentette, hogy bár Izraelnek joga van megvédeni magát a támadásokkal szemben, elvárja, hogy a Hamász hétvégi támadására adott válaszlépés arányos legyen.

„Azt várom, hogy amikor izraeli válaszlépéseket látunk, azok arányosak lesznek. Fontos, hogy ahogy a konfliktus folytatódik, annak során mindent megtegyünk annak érdekében, hogy elkerüljük ártatlan polgári személyek életének elvesztését" - mondta újságíróknak.

António Guterres ENSZ-főtitkár pedig így fogalmazott:

„Arra kérek minden felet, és azokat, akik befolyással bírnak ezekre a felekre, hogy kerüljék el a további eszkalációt és a konfliktus továbbterjedését."

(Reuters)

2023 október 11., 17:01

Betiltották Bécsben az estére meghirdetett palesztinpárti szimpátiatüntetést

Nem engedélyezték az osztrák hatóságok az estére Bécs belvárosában meghirdetett palesztinpárti szimpátiatüntetést. A megmozdulást mindössze néhány órával annak kezdete előtt tiltották be.

Gerhard Pürstl rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatóján azt mondta, a tiltás a közbiztonság fenntartása szempontjából „megengedett és ajánlott”, azért kellett így cselekedni, nehogy „áthozzák az erőszakos közel-keleti konfliktust Bécs utcáira”. Pürstl a legfrissebb hírszerzési értesülésekre hivatkozva azt mondta, az eredetileg „Virrasztás szolidaritásból Palesztinával” néven meghirdetett megmozdulás Izrael elleni „egyértelmű erőszakcselekményekre való felhívásokba” torkollhatott volna.

A rendezvény előtt az interneten közzétett felhívásokban a radikális iszlamista Hamász által használt jelszavakat használtak, amik „szabad Palesztina” mellett Izrael állam teljes megsemmisítését propagálják. A tüntetés szervezője nem határolódott el ezektől, így a hatóságok úgy döntöttek, nem engedélyezik a demonstrációt – közölte Pürstl, aki szerint korábban 200-250 tüntetőre számítottak, köztük erőszakos ideológiákat követő Hamász-szimpatizánsokra is.

A palesztinpárti szimpátiatüntetést a BDS Austria nevű szervezet jelentette be, ez többek között Izrael elleni szankciókat követel, „míg véget nem vetnek az apartheidnek és Palesztina megszállásának”.

Fél héttől a központi Ballhausplatzon a helyi zsidó közösség kezdeményezésére a véres Hamász-támadás áldozataira és az eltűntekre emlékeznek. (MTI)

2023 október 11., 16:49

Nem szavazhatnak a lengyelek az izraeli nagykövetségükön a hétvégi választások során

Nem lehet majd szavazni Tel-Avivban, a lengyel külképviseleten a hétvégi lengyel választások során - közölte szerdán a lengyel külügyminisztérium.

„Polgáraink biztonsága érdekében, figyelembe véve azt a tényt, hogy Izraelben háború van, valamint a gyülekezések hatályos korlátozásából eredő következményeket, szükséges volt felismerni ezeket a kockázatokat és megfelelően reagálni rájuk" - áll a közleményben, amelyet a Reuters idéz.

Zbigniew Rau külügyminiszter a hét elején közölte, hogy 1145 lengyel állampolgár regisztráltatta magát Izraelben szavazásra.

„Sajnos Izrael területén nem kerül sor a szavazásra. Lehetőség lesz szavazni Lengyelországban és más országokban, ahol a voksolásra sor kerül" - mondta Lukasz Jasina külügyminisztériumi szóvivő a Reutersnek.

2023 október 11., 16:43

22 amerikai áldozata van a Hamasz szombati támadásának

Ezt közölte most az amerikai külügy. A BBC tegnapi összesítéséből kiderül, hogy az izraeli áldozatok mellett a következő országok állampolgárai vesztették életüket, vagy estek túszul a Hamasz támadásában:

Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Thaiföld, Nepál, Fülöp-szigetek, Németország, Ausztria, Olaszország, Kambodzsa, Kína, Brazília, Paraguay, Mexikó, Írország, Tanzánia

2023 október 11., 16:37

Gázából, és nem Libanonból érkeztek a rakéták, amelyeket Izrael északi részén érzékeltek

Ahogy írtuk, az elmúlt egy órában megszólaltak a légiriadót jelző szirénák Izrael északi részén is. Az izraeli hadsereg is arról írt, hogy Libanon felől érkezhet egy támadás. Az IDF most tisztázza a Haaretz szerint, hogy nem a szomszédos országból, hanem Gáza területéről érkeztek azok a rakéták, amelyeket az északi elhárító rendszerek is detektáltak.

2023 október 11., 15:59

Behatoltak az izraeli légtérbe Libanon felől

link Forrás

Az izraeli hadsereg szerda délután jelentéseket kapott arról, hogy Libanon felől behatoltak az izraeli légtérbe. Izrael északi részén több városban is riasztást adtak ki, a civileket arra kérték vonuljanak az óvóhelyekre. A Jerusalem Post arról írt, hogy az északi határ felől drónok érkeztek Izrael légterébe, a lap beszámolója szerint siklóernyős terroristák szállhattak le. Haifában is rakétariasztást adtak ki.

Az izraeli hadsereg szerdán megtorló csapásokat mért a Hezbollah egyik dél-libanoni megfigyelőállására, a szervezet miután libanoni területről páncéltörő rakétákat lőtt ki egy izraeli katonai állásra a határon, Arab al-Aramshe falu közelében. A Hezbollah erről egy videót is megosztott:

link Forrás