A NATO határozott választ ígér, ha bebizonyosodna, hogy direkt rongálták meg a Finnország és Észtország közötti kábelt

külföld
2023 október 11., 14:19

A NATO megvitatja a Finnország és Észtország között futó gázvezeték és adatkábel megrongálódását, és „határozott” választ fog adni, ha bebizonyosodik, hogy az ok szándékos támadás volt – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A Balticconnector vezeték és a távközlési kábel sérülését kedden erősítették meg, miután a két vezeték üzemeltetője, a finn Gasgrid nyomásesést és esetleges szivárgást észlelt vasárnap este egy vihar során.

Helsinki kedden közölte, hogy a kárt valószínűleg „külső tevékenység” okozta, és az okot vizsgálják. Az ügy a regionális energiabiztonság miatti aggodalmakat és a gázárak emelkedését eredményezte.

„Most az a fontos, hogy megállapítsuk, mi történt, és hogyan történhet meg. Ha bebizonyosodik, hogy szándékos támadásról van szó a NATO kritikus infrastruktúrája ellen, akkor ez természetesen súlyos lesz, de a NATO egységes és határozott válasszal fog felelni” – mondta Stoltenberg újságíróknak Brüsszelben a katonai szövetség találkozója előtt.

A finnországi Inkoo és az észtországi Paldiski közötti vezeték keresztezi a Finn-öblöt, a Balti-tenger részét, ami kelet felé nyúlik az orosz vizekre, és Szentpétervár kikötőjénél ér véget.

photo_camera Fotó: MIKKO STIG/AFP

A Balticconnectort az észt villamosenergia- és gázrendszer-üzemeltető, az Elering és a finn gázszállítórendszer-üzemeltető, a Gasgrid közösen üzemelteti, mindkét fél tulajdonában vannak a vezetékek. Az üzemeltetők közleménye szerint a vezeték javításának tervezése és kivitelezése legalább öt hónapot vesz igénybe, a gázszállítás legkorábban jövő év áprilisában indulhat újra.

Az orosz Északi Áramlat vezetékei megsérültek egy balti-tengeri támadásban – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a sajtótájékoztatóján, egy 2022 szeptemberében történt incidensre hivatkozva.

A vasárnapi incidens kb. egy évvel azután történt, hogy a Balti-tengeren Oroszország és Németország között átszelő nagyobb Északi Áramlat gázvezetékeket felrobbantották.

Henri Vanhanen, a Finn Nemzetközi Ügyek Intézetének tudományos munkatársa szerint a központi kérdés, hogy hogyan reagálna a NATO, ha bizonyíték állna rendelkezésre állami szereplőre a balti-tengeri vezetékkárok mögött. „Szerintem hosszú távon az a nagy kérdés, hogy van-e egyértelmű lehetséges ellenintézkedésünk ilyen [szabotázs]tevékenységekre? Mi az elrettentés?” – mondta.

A finn kormány közölte, hogy megemelték a kritikus infrastruktúrák készültségi szintjét, miután szerdán rendkívüli ülésen helyzeti áttekintést kaptak a tisztségviselők, köztük Sauli Niinisto elnök is. (Reuters)