Izraelben a halálos áldozatok száma már elérte az 1200-at

háború
2023 október 11., 04:58

Négy nappal azután, hogy a Hamász fegyveresei szombaton reggel áttörték a határt, és háborút indítottak a Gázai övezetből Izrael ellen, a BBC összefoglalója szerint az izraeli halálos áldozatok száma már elérte az 1200-at, Gázában pedig több mint 900-an haltak meg.

Izrael a jelentések szerint már két magas rangú Hamász-vezetőt likvidált.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter azt mondta, „minden korlátozást feloldott” csapatai számára, és úgy fogalmazott, Gáza „soha nem fog visszatérni ahhoz, ami volt”. Ezzel szemben a BBC-nek Itai Veruv vezérőrnagy, aki a kibuc visszavételéért folytatott harcot vezette, még azt mondta, Izrael tiszteletben tartja a háborús törvények szerinti kötelezettségeit.

Joe Biden amerikai elnök ismételten közölte, hogy támogatja Izraelt, a Hamász támadását pedig elítélte, és úgy fogalmazott, hogy amit tettek, az maga „a puszta gonoszság” volt.

A határ menti kibucokban izraeli civilek ellen elkövetett támadások mértékéről csak most, napokkal a támadások után kaphattunk tisztább képet:

Az i24News tudósítója egy katonára hivatkozva azt mondta, negyven halott csecsemőt találtak a kibucban, több katona pedig arról számolt be, hogy a Hamász fegyveresei komplett családokat mészároltak le otthonaikban Kfar Aza kibucban. Sokakat szabályszerűen kivégeztek és lefejeztek.

A Gázai övezet utolsó áramforrása hamarosan kifogyhat az üzemanyagból, egy brit-palesztin háborús orvos pedig arra figyelmeztetett, hogy az enklávé egészségügyi rendszere „egy héten belül összeomolhat”.