Novemberig lesz ideiglenes határellenőrzés a szlovák-magyar határon

külföld
2023 október 11., 11:53

Három héttel, november 3-ig meghosszabbította a szlovák kormány az október elején bevezetett ideiglenes határellenőrzéseket a szlovák-magyar határon - erről szerdai ülésén döntött Ódor Lajos ügyvezető miniszterelnök leköszönő kabinetje.

A szlovák kormány október 5-én vezetett be ideiglenes határellenőrzéseket a magyar határon, az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolva. Az ezzel kapcsolatos döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország és Lengyelország hasonló intézkedést vezettek be Szlovákiával közös határain.

photo_camera Szlovák rendőrök ellenőrzést tartanak a Rajka-Dunacsún (Cunovo) határátkelő szlovák oldalán 2015. szeptemberében. Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Ahogy korábban írtuk, ősszel Magyarország felől egyre többen léptek be illegálisan Szlovákiába, a migráció kérdése így a szombati parlamenti választást megelőző kampány egyik fő téma is lett. A növekvő migrációs nyomás mögött az állhat, hogy a magyar kerítés a kormányzati propaganda állításai dacára nem elég a menekültek megállítására, a már Magyarországon tartózkodó illegális bevándorlók és az őket mozgató embercsempészek elkerülik Ausztriát a szigorított osztrák határellenőrzés miatt.

A pozsonyi belügyminisztérium adatai szerint a nyugat-balkáni tranzitútvonalon és Magyarországon keresztül Szlovákiába érkező illegális migránsok száma tavaly augusztusban kezdett érezhetően növekedni. A tárca szerint idén már közel negyvenezer illegális migráns érkezett az országba, ami 11-szer több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. (MTI)