A NOB azonnali hatállyal felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot

sport
2023 október 12., 14:28

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága „további értesítésig azonnali hatállyal” felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot (ROC) – írja a BBC. A NOB-döntését az előzte meg, hogy a ROC elismerte a 2022-ben kezdődött ukrajnai orosz invázió óta Oroszország által illegálisan annektált négy ukrán terület regionális sportszervezeteit.

A NOB szerint ez a múlt csütörtöki orosz lépés „az Olimpiai Charta megsértése, mivel sérti Ukrajna Nemzeti Olimpiai Bizottságának területi integritását”. Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja régió olimpiai tanácsait a NOB elismerte, írja a BBC.

A NOB hozzátette: „a megfelelő időben” dönt arról, hogy az orosz sportolók semlegesként indulhatnak-e a 2024-es párizsi olimpián.

A NOB-ra az invázió kezdete óta nyomás nehezedik, hogy tiltsa meg az orosz és belarusz sportolóknak, hogy semleges zászló alatt is versenyezzenek. Ennek ellenére márciusban azt közölte a sportági szövetségekkel: engedélyezzék az említett országok sportolóinak, hogy semlegesként induljanak.