Koszovó nem fizeti tovább az északi szerbek villanyszámláit

külföld
2023 október 12., 13:06

Artane Rizvanolli koszovói gazdasági miniszter a csütörtöki kormányülést követően kijelentette, hogy Koszovó nem fog több pénzt költeni a szerb többségű északi országrészben használt áramdíjak kifizetésére.

A Koszovó északi részén élő szerbek több mint 20 éve nem fizetnek az áramért, azóta, hogy 1999-ben véget ért a koszovói háború, melynek végén Szerbia elvesztette az ellenőrzést egykori tartománya felett. Észak-Mitrovica, Leposavic, Zvecan és Zubin Potok települések villanyszámláit 2017-ig minden koszovói polgár villanyszámlájába beleszámították, aztán a koszovói alkotmánybíróság úgy döntött, hogy ez az emberi jogok megsértését jelenti. Azóta a számlákat a koszovói kormány fizeti. Egyes becslések szerint ez évente mintegy 12 millió euróba került. 2023 februárjában Albin Kurti koszovói miniszterelnök azt állította, hogy a négy északi település áramköltsége 1999 óta mintegy 320 millió euróba került Koszovónak.

Lovas Koszovó fő hőerőműve előtt.
photo_camera Lovas Koszovó fő hőerőműve előtt. Fotó: ARMEND NIMANI/AFP

Koszovó és Szerbia 2013-ban megállapodott abban, hogy Szerbia létrehoz egy szolgáltató céget, a Drustvo Elektrosevert, amely ellátná az érintett szerb többségű településeket árammal. A cég végül csak 2022-ben kapott engedélyt, és még mindig nem tudni, mikor kezdheti meg működését. A cég ugyanis vitában áll a koszovói energiaszabályozó hivatallal és a hálózatot működtető állami cégekkel.

(Balkan Insight)