Szíria: Izraeli légicsapások miatt leállt a damaszkuszi és az aleppói repülőtér

háború
2023 október 12., 12:43

A szíriai állami média arról számolt be, hogy izraeli légicsapások érték a szíriai főváros, Damaszkusz és az északi Aleppó városának nemzetközi repülőtereit, megrongálva azok futópályáit.

A SANA állami hírügynökség egy meg nem nevezett katonai tisztviselőre hivatkozva azt jelentette, hogy senki sem sérült meg a támadásokban. Az izraeli hadsereg nem kívánt nyilatkozni.

Ez lenne az első izraeli csapás Szíriára azóta, hogy a Hamász szombaton lecsapott Dél-Izraelben.

A légicsapások egy nappal azelőtt történtek, hogy Irán külügyminisztere Szíriába látogatott volna, hogy tisztségviselőkkel találkozzon a régió ingatag helyzete miatt. Egy iráni gép vissza is fordult Teherán felé – írja a Haaretz.

A damaszkuszi reptér 2023. április 18-án.
photo_camera A damaszkuszi reptér 2023. április 18-án. Fotó: LOUAI BESHARA/AFP

Szíria azon részein, amiket az Aszad-rezsim ellenőriz, Izrael repülőtereket és tengeri kikötőket vett célba, hogy megakadályozza az Iránból érkező fegyverszállítmányokat a Teherán által támogatott militáns csoportoknak, köztük a libanoni Hezbollahnak. Irán támogatását élvező harcosok ezrei csatlakoztak a 12 éve tartó szíriai konfliktushoz a térség minden részéről, és segítettek Bassár el-Aszad elnök erőinek.

Izrael az elmúlt években több száz csapást mért az Aszad-rezsim által ellenőrzött részekre, beleértve a damaszkuszi és aleppói repülőtereket is, de ritkán ismeri el vagy tárgyalja a műveleteket.

A szíriai állami média szerint a damaszkuszi és az aleppói repülőterek nem üzemelnek az izraeli támadások miatt. (AP via Haaertz)