A külügyminisztérium csak úgy szórja a diplomata-útleveleket

POLITIKA
2023 október 13., 12:55

Három év alatt több mint tízezer diplomata-útlevelet állított ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium, évente majdnem kétszer annyit, mint a 2019 előtti időszakban, írja a Szabad Európa. A lap közérdekű adatigényléssel fordult a minisztériumhoz, amire azt a választ kapták, hogy 2019 és 2023 szeptembere között összesen 10 219 ilyen okiratot állítottak ki.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az elmúlt években egyre többen kérelmeztek diplomáciai vízumot olyan magyar személyek, akik nem látnak el hivatalos diplomáciai feladatokat, és nem köthetők hivatalos minőségükben a magyar kormányhoz. Már 2019-ben arról írt a Népszava, hogy 2010 óta átlagban évi körülbelül 1800 diplomata-útlevelet adtak ki, ami nagyon magas szám.

Az amerikai nagykövetség már korábban jelezte a magyar félnek, hogy nincs rendben az, hogy a kormányhoz hivatalosan nem köthető személyek kérnek diplomata vízumot az Egyesült Államokba. A Szabad Európának több diplomáciai forrás megerősítette, hogy néhány esetben előre tájékoztatták is a külügyminisztériumot, hogy az illető nem felel meg az adott kategóriának, és felajánlották, hogy segítenek a kérelem módosításában, hogy a megfelelő vízumkategóriára jelentkezzen, de a kormány nem élt a változtatás lehetőségével, így elutasító határozat született.

A diplomata-útlevelek kérdése azután került elő újra, hogy szeptemberben kiderült, hogy Szöllősi Györgyöt, a Nemzeti Sport főszerkesztőjét nem engedték be Amerikába. Az elutasított vízumot a KKM kérte, az fizette volna az utat is, hogy Szöllősi megnyithassa a Chicagói Magyar Kultúrtanács focitornáját. Szöllősi azt mondta, pont azért akart diplomatavízummal utazni, mert tudta, hogy az USA-ban mostanában szigorúbban bírálják el a kérelmeket, de a nagykövetség nem tekintette őt kormányhivatalnoknak.