Az esküdtszék bűnösnek találta az egyik rendőrt Elijah McClain megölésének ügyében

bűnügy
2023 október 13., 04:43
photo_camera Egy tüntető Elijah McClain képét emeli a magadba egy 2021-es tüntetésen St Paul városában. Fotó: TIM EVANS/NurPhoto via AFP

Egy coloradói esküdtszék bűnösnek találta Randy Roedema rendőrt az akkor 23 éves Elijah McClain 2019. augusztusi halálában. A vád gondatlan emberölés és garázdaság voltak. Ugyanebben az ügyben egy másik exrendőr, Jason Rosenblatt is ítéletre vár.

Elijah McClain, a fiatal, autista fekete masszőr négy éve azon az augusztusi estén a sarki kisboltból tartott hazafelé zenét hallgatva Denver egyik külvárosában, amikor valaki kihívta a rendőrséget, hogy gyanús alakot lát. Azért találta gyanúsnak, mert nyáron símaszkot hordott - a férfi családja szerint ez szokása volt, mert kóros vérszegénysége miatt nagyon fázékony volt.

A hívásra három fehér rendőr érkezett, akik a testkamerafelvételek tanúsága szerint a földre teperték és fojtófogásba fogták a férfit, aki a zenehallgatás miatt nem azonnal reagált a felszólításukra. Azt a rendőrség már nem sokkal a botrány kipattanása után elismerte, hogy a férfit nem gyanúsították semmivel.

McClain először azt mondta, hogy nem csinált semmi rosszat, majd egymás után hét alkalommal jelezte, hogy “nem kapok levegőt.” De nem lazítottak a fogáson, hanem mentőt hívtak, a mentősök pedig az áldozat lenyugtatása végett a drognak is használt lóaltatóból, ketaminból adtak be neki egy injekciót. McClain teste ekkor elernyedt, majd soha többé nem tért magához és 3 nap múlva meghalt.

Mindez egy évvel a “nem kapok levegőt!” mondatot híres-hírhedtté tevő 2020-as George Floyd-gyilkosság előtt történt, az elsüllyedőben lévő McClain-ügyet csak a Floyd-botrány kitörése után, az azt követő felháborodás miatt vették újra elő.

Még az idén tárgyalják, egy másik perben, a harmadik rendőr és a két mentős ügyét.

(via BBC)