Négymillió forintos bírságot kapott a TV2 szolgáltatója

Média
2023 október 13., 13:43

Burkolt kereskedelmi közlemény sugárzása miatt közel négymillió forintos bírságot szabott ki a TV2 és a tenyek.hu portál szolgáltatójára a Médiatanács. A közleményben azt írják, a testület bejelentés nyomán indított hatósági eljárást s Tények Plusz július 4-én 18:45-kor a TV2-n sugárzott adása és a tenyek.hu streamingszolgáltatáson elérhető Tények Plusz és Üzenet a börtönből című műsorszámok kapcsán.

A műsorban egy divatmárkáról, annak népszerűségéről, különlegességéről és az elérhető termékekről is szó esett. A felvételeken jól olvasható módon volt látható a pavilon cégtáblája és a bemutatott ruhák márkaneve. A Médiatanács szerint a divatmárka részletes bemutatása a reklámokra jellemző módon segítette elő a márka termékeinek népszerűsítését és ezzel a médiaszolgáltató összesen három alkalommal sértette meg a burkolt kereskedelmi közlemény közzétételének tilalmára vonatkozó szabályokat, ezért a testület összesen 3,9 millió forint bírságot szabott ki.

Szeptemberben azért indítottak eljárást a csatorna ellen, mert a híradóban reklámozták Dzsudzsák Balázs italporát. Azzal viszont a hatóságok szerint semmi baj nincs, hogy Orbán Viktor a TikTokon népszerűsíti a TV2 műsorát, anélkül, hogy reklámnak jelölné.