Nemzetközi jogász: Amit a Hamász tett, az háborús bűncselekmény

külföld
2023 október 13., 12:14
  • A világon nincs még egy olyan státusú terület, mint Palesztina.
  • Háborús és emberiesség elleni bűncselekmények sora szárad a Hamász lelkén.
  • A humanitárius jogban a megtorlás szó nem létezik, de Izraelnek joga van katonai célpontokat támadni.
  • A Hamász által elkövetett vérengzés felelősei szinte kizárt, hogy Nemzetközi Bíróság elé kerüljenek, hamarabb kutatja fel őket Izrael.

Vajon minek számít a Hamász szombati támadása Izrael ellen? Olyan ez, amikor egy állam betör egy másik állam területére? Vagy egy alaposan megszervezett, összehangolt terrorakció történt? - kérdeztük Hoffmann Tamás nemzetközi jogászt, a Corvinus Egyetem docensét.

A válasz Palesztina státusától függ, ez a státus azonban a nemzetközi jogban példanélküli. Palesztina két különálló, egymással sem határos területből áll, a Gázai övezetből és Ciszjordániából. Hivatalosan a mérsékelt Fatah a palesztin nép képviselője, az ő tagjaikból áll a palesztin kormány is, ők azonban csak Ciszjordániát uralják. A Gázai övezet fölött 2007 óta kizárólag a radikális terrorszervezet, a Hamász gyakorolja a hatalmat. Véres, hónapokig tartó polgárháborúban győzték le a Fatahot, ebben hatszáz palesztin vesztette életét. Kérdés, hogy a Hamászt tekinthetjük-e az állam képviselőjének? Vagy csak egy brutális terrorszervezetnek?

Állam? Nem Állam?

Palesztina az ENSZ-ben 2012 óta ugyan csak megfigyelőként van jelen - az USA megvétózná a rendes tagságát -, ezzel együtt a 193 ENSZ-tagállamból 138 elismerte, köztük Magyarország is, vagyis a világ nagy része államként tekint rá. (A 138 ország túlnyomó többsége már bőven 2012 előtt elismerte Palesztinát, a legtöbben, így Magyarország is, 1988-ban.) Innen nézve, a Hamász támadása agresszió egy másik ország ellen.

A Palesztin Nemzeti Tanács az algíri Nemzetek Palotájában döntött a palesztin állam kikiáltásáról és Izrael elismeréséről 1988-ban
photo_camera A Palesztin Nemzeti Tanács az algíri Nemzetek Palotájában döntött a palesztin állam kikiáltásáról és Izrael elismeréséről 1988-ban Fotó: JOEL ROBINE/AFP

Ha viszont az ENSZ intézményeként működő Nemzetközi Bíróság egy 2003-as ítéletéből indulunk ki, akkor Palesztina nem állam, tehát a gázaiak betörése nem egy másik országból érkező támadás. De mi volt ez az ítélet? A 2001-ben miniszterelnökké választott Aríél Sárón úgy döntött, hogy kivonul a Gázai övezetből, de kerítéssel veszi körbe a területet. Lépését a palesztinok által elkövetett merényletekkel indokolta. Nos, a Nemzetközi Bíróság ítélete szerint a palesztin szervezetek támadásai nem minősülnek külső támadásnak, mivel Palesztina nem állam, így Izrael jogtalanul hivatkozik önvédelemre. (A kerítést, amit az ítélet szerint le kellett volna bontani, Izrael tovább építette, ezt a falat törték át a hamászosok szombaton.)

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.