Terrorszervezet állami ambíciókkal

külföld
2023 október 13., 03:57
  • Az Izrael elleni támadássorozatot végrehajtó Hamász az elmúlt évtizedek egyik legismertebb terrorszervezete.
  • Közben mégis úgy működtek, mintha egy kormány lennének: fenntartották a közigazgatást Gázában, oktatást és egészségügyet szerveztek.
  • Ez a kettősség azonban vélhetően csak eddig volt fenntartható, és most kevesen számítanak arra, hogy ők fognak hatalmon maradni Gázában.

Évtizedek óta sok ország terrorszervezetként tartotta őket számon, közben azonban úgy-ahogy fenntartották egy 2,3 milliós lakosú terület közigazgatását. Egyszerre a palesztin fegyveres ellenállás legismertebb szereplői, közben pedig sok palesztin kívánta a pokolba őket. Talán ennyiből is látszik, hogy nem könnyű pontosan meghatározni, mi is a palesztin Hamász, melynek tagjai elkövették a múlt szombati terrortámadás-sorozatot Izrael ellen.

A zavart jól jelzi, hogy a világ egyik legtekintélyesebb közmédiája, a BBC külön cikkben indokolta meg, miért nem nevezik tudósításaikban terrorszervezetnek a Hamászt. Erre azután volt szükség, hogy a brit védelmi miniszter élesen kritizálta a brit közmédia döntését, ahogy szándékosan semleges nyelvet használva írtak a Hamászról.

Ha a Hamász pontos státuszát illetően sok is volt a vita, a története elég egyértelműen elmondható: a szervezetet az első intifáda idején, 1987-ben hozták létre az 1920-as évek óta Egyiptomban létező Muszlim Testvériség amolyan helyi leágazásaként. A Hamász rövidítés, a Harakat al-Mukávama al-Iszlámijja, azaz az Iszlám Ellenállási Mozgalomból jön a nevük, és mint a régióval foglalkozó amerikai kutató, Nathan Brown összefoglalta, a megalakulásukkor a céljuk az volt, hogy iszlamista alternatíváját kínálják az Izraellel szembeni palesztin ellenállásnak, mivel a nyolcvanas évek végén ezt a célt főleg nacionalista és baloldali csoportok képviselték Palesztinában.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.