Hogy jöhetett el Izrael történetének legrosszabb napja? És mi jöhet utána?

2023 október 09., 16:33
  • A Hamász hétvégi akciója teljesen felkészületlenül érte Izraelt.
  • Csak hétfőre sikerült az ország hadseregének rendet teremtenie és nagyjából feltárni, hogy mi történt.
  • Hogy érhette ez ennyire váratlanul a világ legjobbjai közé sorolt izraeli fegyveres erőket és titkosszolgálatokat?
  • És mi lehet egy olyan helyzetben a válasz, amikor egyszerre kellene túszokat kiszabadítani és katonákat küldeni meghalni a Gázai övezetbe?

„Ez volt Izrael történetének messze legrosszabb napja. Soha ennyi izraelit nem öltek meg egyetlen támadásban egy nap alatt. Ez szeptember 11. és Pearl Harbour egybegyúrva”

– közölte hétfőn az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, Jonathan Conricus ezredes. Nyilatkozata cseppet sem túlzás: ami a hétvégén Izrael déli, a Gázai övezethez közel eső részén történt, az az utóbbi évtizedek kaotikus és véres közel-keleti eseményeihez képest is megdöbbentő volt.

Hogy egyáltalán mi történt, az első órák érthető módon zavaros hírei után hétfőre vált világossá. A Hamász palesztin terrorszervezet által szervezett támadásban a Gázai övezet felől talán ezernél is több fegyveres tudott bejutni izraeli területre, ahol több száz embert megöltek, ennél is többet megsebesítettek, és zsákmányként jónéhány izraeli túszt, civilt és katonát egyaránt, hurcoltak vissza magukkal Gázába.

Ma már tudjuk, hogy a legsúlyosabb jelenetek egy sivatagi rave körül játszódhattak le, ahol szombat hajnalban több száz embert öltek meg a palesztin fegyveresek. De a Hamász harcosai nem csak itt, hanem több izraeli településen is gyakorlatilag szabadon pusztíthattak úgy, hogy szinte semmiféle ellenállással nem találkoztak. Izraelt teljesen felkészületlenül érte a szabályos invázió, csak lassan tudtak reagálni, és bár hétfőn már arról szóltak a nyilatkozatok, hogy az ország hadserege Izrael teljes területét ellenőrzi, érkeztek olyan hírek is, hogy még tűzharcok zajlottak a gázai határ izraeli oldalán az ország katonasága és a Hamász fegyveresei közt.

Bár a hétvégi támadás minden véres részlete még mindig nem ismert a halálos áldozatoktól kezdve a Gázába hurcolt túszok számáig, a következő napokban minden bizonnyal ki fog tisztulni a kép. Jóval hosszabb ideig tart majd kideríteni, hogy pontosan mi vezetett a Hamász vakmerő akciójához, és főleg hogy hosszabb távon ez mit hoz Izrael, a palesztinok, és végső soron a régió és a világ számára.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.