Izrael bombáz, az arab világ tüntet, a Hezbollah valamire készül

  • Habár az izraeli hadsereg felszólította a Gázai övezet lakóit, hogy a saját biztonságuk érdekében meneküljenek dél felé, a Hamász arra kéri a gázaiakat, hogy hagyják figyelmen kívül az izraeli evakuációs parancsot, és maradjanak otthon.
  • Az intézkedés több mint egymillió embert érint. Az övezetben maradtak nagy része nem jut tiszta ivóvízhez, nincs áram, a kórházak megteltek - Gáza földi pokollá változott. Az Egészségügyi Világszervezet, a civil és segélyszervezetek is tiltakoznak az evakuálás ellen.
  • Magyarországon sem engedélyezik a palesztinpárti tüntetéseket. A már meghirdetett eseményeket lefújták.
  • A múlt szombat óta tartó háborúnak már több mint 2800 halálos áldozata van. A Hamász 150 túszt tarthat fogságban. Élő közvetítésünk a háború 6. napjáról.
37 poszt
Időrend
2023 október 13., 21:05

Netanjahu: „Az ellentámadás csak a kezdet”

„A hazáért harcolunk, és úgy harcolunk, mint az oroszlánok” – mondta Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke a tévében péntek este. „Sosem fogjuk elfelejteni a Hamász támadását. Példátlan erővel csapunk le ellenségeinkre” – mondta, hozzátéve, hogy győzni fognak, el fogják pusztítani a Hamászt, de ehhez idő kell. (BBC)

2023 október 13., 18:59

Izraeli tankból kilőtt lövedék talált el újságírókat Libanonban, egyikük meghalt

Izraeli tank lőtt újságírókra Libanonban, az Al Jazeera, a Reuters és az AFP munkatársaiból álló csapatból egy ember meghalt, hárman pedig megsebesültek. Mindenki sisakot és golyóálló mellényt viselt, rajta a press felirattal.

A cikk folytatódik

2023 október 13., 18:29

Az amerikai védelmi miniszter biztosította Izraelt az Egyesült Államok támogatásáról

Tel Avivban járt pénteken Lloyd Austin védelmi miniszter és Anthony Blinken külügyminiszter, ahol arab és izraeli vezetőkkel találkoztak. Lloyd biztosította az izraeli vezetőket, hogy az USA támogatja őket.

Az AP hírügynökség szerint a találkozókon nem volt jele annak, hogy az Egyesült Államok megpróbálná megakadályozni a várható izraeli szárazföldi offenzívát Gázában, ami súlyosbítaná a blokád alatt álló területen a humanitárius válságot.

A gázai civil áldozatokra vonatkozó kérdésre Austin azt mondta, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, de hozzátette, hogy az évek során, amikor a hadseregben szolgált, dolgozott az izraeli erőkkel, akik „profik, fegyelmezettek és a helyes dolgokra összpontosítanak”. Egy magas rangú izraeli védelmi tisztviselő elmondta, hogy az Egyesült Államok már adott Izraelnek kisebb bombákat, valamint elfogó rakétákat a Vaskupola légvédelmi rendszeréhez, és még többet fognak szállítani.

2023 október 13., 17:28

Szijjártó: Újabb 105 embert menekített ki Izraelből a magyar légierő

Péntek délután 89 magyar és 16 külföldi állampolgárral a fedélzetén szállt fel Izraelből a magyar gép, közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Az utasok közt vannak szlovákok, amerikaiak, izraeliek és osztrákok, és összesen 44 gyerek.

2023 október 13., 16:49

Ezekben a percekben száll fel Tel Avivból a Honvédség gépe

Olvasónktól kaptuk azokat a felvételeket a Ben-Gurion repülőtérről, amin a magyar légierő Airbus utasszállítója látható felszállásra készülődve.

link Forrás
2023 október 13., 16:45

ENSZ: „Gáza pokollá válik”

Az ENSZ palesztin menekültügyi ügynökségének főbiztosa szerint Gáza az összeomlás szélén áll, és pokollá válik. „A Gázában kibontakozó humanitárius válság mértéke és sebessége csontig hatoló” - mondta Philippe Lazzarini, hozzátéve, hogy „azonnali és feltétel nélküli” humanitárius segítséget és védelmet kellene adni a gázai civileknek.

Lazzarini szerint Izrael evakuációs parancsa - miszerint 1,1 millió embernek el kell hagynia Gáza északi részét - borzalmas. „Ez csak példátlan mértékű nyomorhoz vezet” - mondta, és felszólította az érintett feleket, hogy tartsák be a háborús törvényeket. (BBC)

2023 október 13., 15:49

A palesztin halottak száma elérte az 1800-at

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint Gázában már 1799 halottja és 6388 sebesültje van a hétvége óta tartó izraeli bombázásoknak. (Haaretz)

2023 október 13., 15:46

CNN: A Hamász 1,5 évig hat helyen gyakorolt Gáza körül úgy, hogy az izraeli hadsereg nem lépett fel ellenük

A CNN nyomozása szerint a Hamász az elmúlt 1,5 évben hat létesítményben gyakorolt Gáza körüli nyílt területeken anélkül, hogy az izraeli hadsereg fellépett volna ellenük.

A Hamász propagandavideóinak és műholdfelvételeinek összehasonlításán alapuló vizsgálat szerint a hat létesítményt az elmúlt 18 hónapban építették és bővítették. Az egyik kiképzőhelyet a határtól pár száz méterre állították fel, és az egyik arra az izraeli katonai bázisra emlékeztetett, amit a Hamász szombati inváziója elején elfoglaltak.

A Hamász tagjai izraeli tankot semmisítenek meg október 7-én
photo_camera Fotó: ABED RAHIM KHATIB/Anadolu Agency via AFP

A képzés a Hamász videói szerint a túszok és foglyok megbilincselésének és elrablásának gyakorlatát is magában foglalta. A nyomozás szerint két másik létesítményben a Hamász fel- és leszálló vitorlázórepülőkkel gyakorolt, ezeket az invázióban is bevetették. A CNN vizsgálata szerint nem észleltek Izrael támadó tevékenységet egyik kiképző létesítmény ellen sem.

2023 október 13., 15:07

WHO: Gáza kiürítése a súlyos betegeknek „halálos ítélet”

Az Egészségügyi Világszervezet élesen bírálta Izraelt, amiért kiürítteti a Gázai övezet északi részét, mert a szervezet szerint lehetetlen a súlyosan beteg és sérült emberek kimenekítése a területről.

„Sok súlyosan beteg ember tartózkodik ott, akiknek a sérülései miatt az egyetlen esélyük hogy létfenntartó eszközökkel tartják őket életben, mint például a gépi lélegeztetés. Ezeknek az embereknek a mozgatása maga a halálos ítélet. Az egészségügyi dolgozókat kérni erre pedig több mint kegyetlenség” – mondta Tarik Jasarevic, a WHO szóvivője.

Az övezet északi részén élőknek, köztük a rendkívül sűrűn lakott Gázaváros lakóinak, kb. 1,1 millió embernek 24 órán belül dél felé kellene távoznia, mert Izrael szerint a Hamász terroristái az épületek alatti alagutakban rejtőznek.

Az izraeli hadsereg jelentős hadműveleteket kíván végrehajtani a területen a következő napokban, de a Hamász propagandának nevezte a felhívást, és utasította az embereket, hogy ne menjenek sehova.

Kifogytak a készletek

A WHO emellett bejelentette, hogy kifogytak az övezetben az egészségügyi készletei, illetve a kórházak túlzsúfoltságára is figyelmeztetett, kiemelve, hogy az intézményeknek sürgős segítségre van szükségük. Több kórházat is támadás ért, és több egészségügyi dolgozó is meghalt.

„Fogytán az idő a humanitárius katasztrófa megelőzésére, amennyiben az üzemanyagot, a vizet, az élelmiszert és az életmentő egészségügyi és humanitárius ellátmányt nem lehet sürgősen eljuttatni a Gázai övezetbe a teljes blokád miatt” – mondta Jasarevic.

A szóvivő szerint az evakuálásnak katasztrófális hatása lenne a műtétre szoruló sérültekre, az intenzív osztályon fekvő betegekre és az inkubátorokra szoruló újszülöttekre nézve.

Az ENSZ is tiltakozott az evakuálási felszólítás ellen, de palesztinai menekültügyi ügynöksége (UNRWA) bejelentette, hogy műveleti központját és a nemzetközi személyzetet áthelyezte az övezet déli részére.

„Az ENSZ lehetetlennek tartja, hogy egy ilyen lépést katasztrofális humanitárius következmények nélkül hajtsanak végre. Az Egyesült Nemzetek Szervezete határozottan arra szólít fel, hogy vonjanak vissza minden erre vonatkozó parancsot, elkerülve a már eleve tragikus humanitárius helyzet katasztrofálissá válását” – mondta Rolando Gomez, az ENSZ szóvivője Genfben. (MTI)

2023 október 13., 15:03

Szijjártó: Megérkezett Ciprusra az Izraelből kimenekített 65 magyar állampolgár

Megérkezett Ciprusra az a hajó, ami 65 magyar állampolgárt, köztük 18 gyereket szállított biztonságba Izraelből a kormány szervezésében, az érintetteket délután különgéppel hazaviszik Magyarországra – jelentette be Szijjártó Péter Moszkvában.

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, a magyar diplomaták rámenősségének köszönhetően előző nap sikerült 200 jegyet szerezni egy Izraelből Ciprusra közlekedő hajóra, ezeket fel is ajánlották a közel-keleti országban rekedt magyaroknak, akik közül 65-en éltek a felkínált lehetőséggel.

„Jó hír, hogy néhány perccel ezelőtt a hajó kikötött Lárnakában, ahol a ciprusi kollégáim már várják a magyarokat, őket el fogják kísérni a lárnakai repülőtérre, ahonnan pedig egy, a külügyminisztérium által biztosított különgéppel haza fogjuk őket vinni. Tehát valamikor a délután, az este folyamán ez a 65 magyar állampolgár meg fog érkezni haza, és immár véglegesen biztonságban lesznek” – mondta Szijjártó. (MTI)

2023 október 13., 14:57

Annalena Baerbock: Ma mindannyian izraeliek vagyunk

Annalena Baerbock német külügyminiszter Németország szolidaritásáról biztosította Izraelt és népét a Hamász támadásai után.

„E borzalmas napokban veletek állunk, veletek érzünk. Ezekben a napokban mindannyian izraeliek vagyunk. Szeretném kifejezni legmélyebb szolidaritásunkat Németország kormánya, de a német lakosság részéről is” – mondta Baerbock a Gázai övezet határához közeli Netivotban izraeli kollégájával, Eli Cohennel folytatott találkozóján.

Baerbock beszélt Cohennel a város válságközpontjában, és meglátogatta azoknak a német állampolgároknak a rokonait is, akiket a Hamász fegyveresei vélhetően elraboltak és Gázába vittek. (Haaretz)

2023 október 13., 14:41

Rishi Sunak: „Undorítóan” elszaporodtak az antiszemita incidensek

Rishi Sunak azt mondta, az Egyesült Királyságban „undorítóan” elszaporodtak az antiszemita incidensek a Hamász múlt hétvégi Izrael elleni támadása óta.

„Őszintén szólva undorítóan megnőtt az antiszemita incidensek száma az elmúlt néhány napban, ez nem helyes” – nyilatkozta a brit miniszterelnök a Reutersnek.

Rishi Sunak kijön a Downing Street 11-ből 2020. november 25-én.
photo_camera Rishi Sunak kijön a Downing Street 11-ből 2020. november 25-én. Fotó: David Cliff/NurPhoto via AFP

„Egyáltalán nem fogjuk tűrni azokat az embereket, akik gyűlöletre, erőszakra vagy rasszista tevékenységre szítanak, a megfélemlítő vagy fenyegető magatartást nem toleráljuk. Az ilyeneki a törvény teljes erejével fognak találkozni” – mondta Sunak.

A londoni rendőrség szerint az antiszemita incidensek száma 105-re nőtt a szeptember 30. és október 13. közötti két hétben, szemben az egy évvel ezelőtti 14 incidenssel.