A háború 6. napja: Izrael addig nem ad vizet és áramot Gázának, amíg el nem engedik a túszokat

  • A háborúnak összesen már több mint 2500 halálos áldozata van. Izraeli oldalon legalább 1200 embert öltek meg a Hamász fegyveresei. Az erre válaszul megindított izraeli válaszcsapások kezdete óta 1350 ember halt meg a Gázai övezetben. Az ENSZ szerint a bombázások miatt 338 ezer gázainak kellett elhagynia az otthonát. Közben tízezrek maradtak áram nélkül az övezetben.
  • Izrael energiaügyi minisztere ugyanakkor azt közölte, hogy addig nem kapcsolják vissza az áramszolgáltatást, nem biztosítanak tiszta vizet és üzemanyagot, amíg a Hamász szabadon nem engedi hétvégén elhurcolt túszokat.
  • A gázai határon továbbra is több ezer izraeli katona várja, hogy megkapja a parancsot a szárazföldi hadművelet megindítására. Köztük van 300 ezer tartalékos is.
  • Az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat Izraellel, az ENSZ-szel és Egyiptommal arról, hogy engedjenek be bizonyos segélyeket az ostrom alá vett Gázai övezetbe, valamint a civilek egy részét engedjék kijutni. Anthony Blinken csütörtökön Izraelbe érkezik, hogy személyesen is megkérje erre az izraeli vezetőket.
  • Dondald Trump közben kampánybeszédben kritizálta az izraeli kormányt, a védelmi minisztert egyenesen gyökérnek nevezte.


39 poszt
Időrend
2023 október 12., 19:30

Jerusalem Post: 86 százalék tartja felelősnek a Netanjahu-kormányt

A Jerusalem Postban közölt felmérés szerint a megkérdezettek 86-százaléka, de még a kormánykoalíció támogatóinak is 79 százaléka tartja felelősnek Benjamin Netanjahu kormányát azért, hogy a Hamász terrortámadása megtörténhetett. 56 százalék mondta azt, hogy a háború végén a miniszterelnöknek le kell mondania.

2023 október 12., 19:19

Hónapokig tartó előkészületekkel dicsekedett egy Hamasz vezető egy nyugati hírügynökségnek


„Hónapokig tartott a művelet előkészítése. Eddig sikerült elérnünk, amit akartunk. Később fogolycserét szeretnénk kikényszeríteni" – mondta a libanoni számüzetésben élő Ali Baraka.

A cikk folytatódik

2023 október 12., 18:58

„Egyetlen biztonságos hely sincs Gázában”

„Mindenki veszélyben van, egyetlen biztonságos hely sincs Gázában” - mondta a Vice Newsnak Sami Al-Sultan, a bombázott térségben tartózkodó újságíró, ahol a vizet és az áramot is elzárták.

Al-Sultan szerint így az emberek a rokonaikat is nehezebben találják meg. Elmondása szerint a helyzet katasztrofális, egy kollégája nemrég az egész családját elvesztette.

2023 október 12., 18:37

Az Egyesült Királyság légi és haditengerészeti egységeket küld a térségbe

Az Egyesült Királyság Boeing P-8 Poseidon felderítő repülőgépeket és a haditengerészet két hajóját küldi a Földközi-tenger keleti részére, hogy támogassa Izraelt. A londoni miniszterelnöki hivatal azt közölte a BBC tudósítása szerint, hogy a repülőgépek holnap kezdik meg a járőrözést, hogy „nyomon kövessék a regionális stabilitást fenyegető veszélyeket, például fegyverek terrorista csoportoknak történő átadását”.

Rishi Sunak miniszterelnök szerint a katonai támogatás megakadályozza a további eszkalációt.

A brit fegyveres erők készenlétben lesznek, hogy gyakorlati támogatást nyújtsanak Izraelnek és a térségbeli partnereknek, valamint „elrettentő erőt és biztosítékot nyújtsanak”. A londoni kormány megfigyelő eszközök, helikopterek, P8-as repülőgépek és egy század tengerészgyalogos bevetéséről is döntött. A tervek szerint a jövő héten a Királyi Haditengerészet egy munkacsoportját a térségbe vezénylik, hogy támogassa a humanitárius erőfeszítéseket.

2023 október 12., 17:56

Az izraeli légierő megmutatta a gázai bombázások eredményét

Az izraeli légierő hivatalos közösségimédia-oldalain képeket közölt arról, hogy milyen eredménnyel jár a Gázai-övezet bombázása.

link Forrás

„Tucatnyi vadászgéppel és helikopterrel hajtottunk végre támadásokat a Hamász terrorszervezet terrorista célpontjai ellen a Gázai övezetben. Az izraeli légierő eddig 6000 bombát dobott le hamászos célpontokra” - közölték.

A poszt szerint megöltek egy hamászos parancsnokot és „több száz terroristát”. 3600 célpontot támadtak, a csapásokat pedig folytatni fogják.

Charles Lister terrorizmus-szakértő összehasonlításként azt tette hozzá: 6000 bomba 6 nap alatt a 365 négyzetkilométeres Gázában - az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció ehhez képest átlagosan 2500 bombát dobott le havonta 46000 négyzetkilométeres területen Szíriában és Irakban.

A halottak száma Gázában 1400 felett van.

2023 október 12., 17:23

Rendőrökre lőttek Jeruzsálemben, a támadót lelőtték

Két rendőr súlyosan és két másik könnyebben megsebesült egy kelet-jeruzsálemi rendőrőrsnél egy lövöldözésben, az óvárosi Heródes-kapu közelében. Kórházba szállították őket, a helyszínre pedig erősítés érkezett. Az izraeli sürgősségi szolgálat szerint a támadót lelőtték. Ez a videó kering az esetről:

link Forrás
2023 október 12., 17:14

Bezárnak két londoni zsidó iskolát

Két londoni zsidó iskolát zárnak be „a gyerekek biztonsága érdekében" – jelentette a Sky News, miután az elmúlt napokban megugrott az antiszemitizmushoz köthető incidensek száma Nagy-Britanniában.

Az észak-londoni Torah Vodaas Általános Iskola és az Ateres Beis Yaakov Általános Iskola csütörtökön tájékoztatta a szülőket, hogy hétfőig nem nyitnak ki újra.

A Sky News idézi Feldman rabbit, a Torah Vodaas rabbiját, aki azt mondta, hogy bár „nem volt konkrét fenyegetés az iskolánkat illetően", ez „nem egy olyan döntés, amelyet könnyelműen hoztak meg".

2023 október 12., 17:09

Egy izraeli tévé azt állítja, Netanjahu a támadások előtt tudhatott arról, mi fog történni, a miniszterelnöki hivatal cáfol

Az izraeli Channel 12-n megjelent egy riport, amelyben azt állították, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök röviddel a támadások előtt kapott egy értesítést a biztonsági szervektől, amelyek hírszerzési információkra hivatkoztak és amelyek aggodalomra adtak okot.

A miniszterelnöki hivatal viszont azt közölte, hogy Benjamin Netanjahut „csak 06:29-kor tájékoztatták a Hamász támadásáról, és nem korábban". A közlemény szerint azonnal az izraeli védelmi minisztériumba és az IDF főhadiszállására indult, és összehívta a biztonsági kabinetet.

2023 október 12., 15:14

Izraeli Egészségügyi Minisztérium: 406-an kerültek kórházba, összesen 3391 ember sebesült meg

Az izraeli egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint 406 embert ápolnak kórházban, közülük 105 állapota válságos, 184 állapota közepesen súlyos, 117 pedig enyhe állapotban van.

Eddig összesen 3391 sérültet szállítottak kórházba, közülük 28 állapota kritikus, 382-en súlyos, 617-en közepesen, 1909-en könnyű, 164-en szorongásos sérüléseket szenvedtek, 291-en pedig orvosi vizsgálat alatt állnak. A sebesültek közül 74 kiskorú, közülük 19 jelenleg kórházban van. (Haaretz)

2023 október 12., 14:30

A palesztin elnök mindkét oldalon „elutasítja” a civilek megölését és a túszejtéseket

Mahmúd Abbász palesztin elnök Jordánia királyával, II. Abdullah királlyal tárgyalt. A Wafa palesztin hírügynökség idézte Abbászt, aki szerint „a megszállás megszüntetése és a béke elérése érdekében a politikai lépéseket kell tennünk, hangsúlyozva a civilek meggyilkolásával vagy bántalmazásával kapcsolatos gyakorlatok elutasítását mindkét oldalon, és felszólítva a civilek, foglyok és fogvatartottak szabadon bocsátására, és hangsúlyozva annak szükségességét, hogy megállítsuk a telepesek terrorizmusát népünk ellen a ciszjordániai palesztin városokban, falvakban és táborokban”. (Guardian)

2023 október 12., 13:57

A gázai egészségügyi minisztérium szerint 447 gyerek és 248 nő halt meg az izraeli támadásokban

A minisztérium szerint a halálos áldozatok száma összesen már 1417, és további 6268-an megsebesültek. A ramallahi egészségügyi minisztérium jelentése szerint szombat óta 31 palesztint öltek meg Ciszjordániában, és további 600-an megsebesültek. (Haaretz)

2023 október 12., 13:20

A németországi Zsidók Központi Tanácsa fokozza a biztonságot, miután a Hamász cselekvésre szólította fel a támogatóit

A németországi Zsidók Központi Tanácsa közölte, hogy megerősítette a biztonsági intézkedéseket az Izrael és a Hamász közötti konfliktus után a zsidó intézmények elleni erőszakra való felhívások miatt.

„Mind az állam, mind a zsidó fél mindent megtesz a biztonság érdekében” – közölte a tanács Berlinben, kifejezve háláját a német szövetségi és állambiztonsági hatóságoknak.

A tanács szerint szerda óta terjednek a közösségi oldalakon a zsidó intézmények elleni erőszakos felhívások péntekre. A fenyegetéseket nem igazolták, de előfordulhatnak utánzók vagy magányos elkövetők.

Erre a pénteken a Hamász cselekvésre és támogatásra szólította fel a muszlimokat világszerte. „Elvont fokozott veszélyhelyzet áll fenn” – magyarázta a tanács, ami folyamatos kommunikációt folytat a biztonsági szervekkel. (Haaretz)

2023 október 12., 12:44

A gázai keresztények is megszenvedik az izraeli légicsapásokat

Virágvasárnapi körmenet Gázavárosban 2023 áprilisában
photo_camera Virágvasárnapi körmenet Gázavárosban 2023 áprilisában Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

Közel ezer - főleg ortodox - keresztény él Gázában, akik a katolikus harangtorony alatt összegyűlve minden este imádkozzák a rózsafüzért, hogy véget érjen a rémálmuk - írja a La Croix katolikus lap. „Halálos veszélyben vagyunk, de bárkinek segítünk, aki kéri” - mondja Nabila nővér, aki a gázai Szent Család plébánián dolgozik. Az izraeli légicsapások a plébániához tartozó 150 római katolikus hívő legtöbbjének otthonát lerombolták, néhányan a kevésbé érintett városrészekbe menekültek, míg mások a templomban találtak menedéket. Körülbelül 120 embert fogadtunk be, mondja a szerzetesnő, köztük muszlimokat is.

„Sajnos a lakosság hozzászokott a háborúkhoz, de ez új szint” - sóhajt Gabriel Romanelli atya, a plébánia lelkésze, aki Rómából tartott hazafelé, amikor bezárult az ostromgyűrű. Ferenc pápa az elmúlt napokban kétszer is felhívta őt telefonon. „Kifejezte, hogy aggódik értünk, közel van hozzánk, és imádkozik értünk. Üzenetét továbbítottuk a híveknek, ami egy kis vigaszt jelent.”

Romanelli atya elítélte az erőszakot „mindkét oldalon”. Azt mondta, hogy a gázai kereszténység jövője bizonytalanabb, mint valaha. Helyi keresztények arról beszéltek a La Croix-nak, hogy a Hamász nem üldözi célzottan a keresztényeket, de nem könnyű egy fanatikus rezsim alatt élni. Egy ortodox hívő a nemzetközi közösséget sürgette, hogy „szólítsák fel Izraelt a bombázások leállítására... és a világ többi részét, hogy imádkozzanak”.

2023 október 12., 12:29

Egyiptom elutasítja, hogy a Gázában élőket délre kényszerítsék a rafahi határátkelőn át

Az egyiptomi elnök humanitárius segítségnyújtást sürgetett a Gázai övezetben élő palesztinoknak, és azt mondta, Egyiptom továbbra is igyekszik megakadályozni a helyzet eszkalálódását, ami destabilizálhatná a régiót.

Egyiptom közölte, hogy meg akarja könnyíteni a segélyek eljuttatását a rafahi átkelőn keresztül, de elutasítja, hogy a Gázában élőket délre kényszerítsék a határon át.

Abdel Fattáh esz-Szíszi elnök Rishi Sunakkal folytatott telefonbeszélgetésekor azt mondta, fontos garantálni a Gázai övezetben élő palesztinok rendszeres humanitárius segítséghez jutását.

Szíszi azt is mondta a brit kormányfőnek, hogy Egyiptom folytatja erőfeszítéseit a nyugalom helyreállítására, és a további vérontás elkerülésére, mivel annak további ártatlan emberek fizetnék meg az árát, és a következmények az egész régióra kiterjednének.

Közben az egyiptomi külügyminisztérium közölte: nincs szó arról, hogy lezárták volna a rafahi átkelőt, aminek a működése csak a palesztin oldalt érő izraeli támadások miatt állt le.

A minisztérium felszólította az izraeli hadsereget, hagyjon fel a támadásokkal, az átkelőn keresztül ugyanis biztosítani lehet a segélyszállítmányok Gázai övezetbe jutását.

Izraeli légicsapás okozta pusztítás Rafah városában 2013. október 12-én.
photo_camera Izraeli légicsapás okozta pusztítás Rafah városában 2013. október 12-én. Fotó: SAID KHATIB/AFP

Kairó emellett felszólította a többi országot és nemzetközi szervezeteket, hogy ha segélyszállítmányokat küldenének a 2,3 millió fős övezetbe, azokat az egyiptomi Észak-Sínai tartományban lévő el-Arís repülőterére küldjék.

Izrael közölte, hogy addig nem enged be sem vizet, sem élelmiszert, sem üzemanyagot vagy villanyáramot az övezetbe, amíg a Hamász által elhurcolt összes izraeli túszt el nem engedik. (MTI)