Nemkívánatosnak nyilvánították Oroszországban a CEU-t

külföld
2023 október 16., 19:41

Az orosz főügyészség nemkívánatos szervezetnek nyilvánította a Közép-európai Egyetemet (CEU), írja a TASZSZ orosz hírügynökség alapján az MTI. „A főügyészség a hozzá beérkezett anyagok tanulmányozása alapján úgy határozott, hogy az úgynevezett oktatási célú nem kormányzati szervezet, a Central European University (Ausztria) tevékenységét Oroszországban nemkívánatosnak nyilvánítja” – szerepel az indoklásban.

photo_camera Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Az ügyészség szerint a civil szervezet hivatalosan deklarált céljai között szerepel a „nyílt társadalom és a demokrácia” értékeinek előmozdítása Közép- és Kelet-Európa országaiban, valamint a volt Szovjetunió köztársaságaiban. „Valójában a szervezet erőfeszítései jelenleg az Orosz Föderáció különleges katonai műveletének és politikai vezetésének lejáratására összpontosulnak” – közölte a főügyészség. „Az egyetem számos olyan oktatási programot indított, amik szándékosan leértékelik és elferdítik az orosz állam történelmét, lekicsinylik a kiemelkedő orosz tudósok, írók, kulturális személyiségek érdemeit, és álhíreket terjesztenek Oroszország bűnösségéről a világ összes kataklizmájában, amik nyilvánvalóan nem igazak" – írják.

Az oroszok szerint a CEU-s programokból kizárják az olyan szakértőket, akik bármilyen orosz állami intézménnyel kapcsolatban állnak vagy akik a „különleges hadműveletet” támogatják. A képzési programok középpontjában Oroszország állítólagos ukrajnai háborús bűneire, az orosz propagandára és a különleges hadműveletet támogató orosz állampolgárok másodrendűségére vonatkozó kijelentések állnak, írja a főügyészség, hozzátéve, hogy „a CEU kádereket toboroz a globális oroszellenes médiakampányhoz”.

A CEU mellett listázva lett az EastCham Finland, a Hudson Institute és az Egyesült Államokban bejegyzett Szabad Burjátföld Alapítvány nevű szervezet is.