Litvánia egy félidőn át Klaksvíkot játszott, 2-2-es döntetlen a kaunasi selejtezőn, Magyarország még nem jutott ki az Eb-re

foci
2023 október 17., 20:48

A kaunasi labdarúgó-Európa-bajnoki selejtező első félidő első perceiben hiába tűnt úgy, hogy a magyar az erősebb válogatott – a labdabirtoklás, a passzok száma egyéb hasonló részletek alapján –, az is hamar kiderült, hogy a litvánok jelentősen felszívták magukat a meccsre. A párharcokat például rendre ők nyerték, amitől idővel fel is bátorodtak. Mígnem egy labdavesztés után két passzal meglódultak a 20. percben, a Dibusz kapuja felé dinamikusan haladó Cernychet nem támadta senki, ő meg húsz méterről kilőtte a kapu bal oldalát, 1-0.

Szoboszlai 30 méteres szabadrúgása volt az első érdemleges magyar lehetőség, a hazaiak kapusa védett, majd a 35. percben egy szöglet után Sirvys lefejelte az ötös sarkán Kerkezt, 2-0-ra mentek a litvánok. A folytatásban egy közeli Kerkez-perdítés után bravúroskodott nagyot Zubas hálóőr, maradt a közte kettő, a klaksvíkosat játszó baltiak megérdemelten őrizték meg előnyüket a félidőre.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A második felvonás már nagyon a magyar válogatotté volt, de nem eléggé. Rengeteg helyzetük volt Sallaiéknak, csakhogy a kapus nagy bravúrokkal tartotta a fórt, egészen a 67. percig, amikor Szoboszlai egy tökéletes tizenegyessel szépített, 2-1. Maradt a nem is akármilyen magyar nyomás, a litvánok egy-két kontrája mellett rengeteg vendéglehetőséggel, ezek közül csak egy ment be, Varga Barnabás erős fejese a 82. percben, 2-2. A Ferencváros csatára az első játékos a magyar futballtörténelembem, aki négy egymást követő Eb-selejtezőn betalált.

Volt még további próbálkozás bőven, hiába, maradt a döntetlen. Magyarország 4 győzelemmel és 2 döntetlennel, 14 ponttal első a csoportban, de matematikailag még nincs ott a 2024-es Eb-döntőben – mivel Szerbia 3-2-re verte Montenegrót –, ehhez kell még 1 egység a hátralévő két meccsen. Marco Rossi csapata a tökutolsó Bulgáriával játszik legközelebb idegenben, majd végül Montenegróval itthon. A most 8 pontos Montenegro az, amelyik papíron utolérheti, a 13 pontos Szerbia pedig akár előzhet is, az első kettő jut tovább.