Orbán Balázs képmutatónak tartja, hogy az amerikaiak beszóltak a Putyin-Orbán csúcs miatt

POLITIKA
2023 október 17., 15:02

Miután David Pressman azt írta a keddi Putyin-Orbán találkozóról, hogy miközben Oroszország az ukrán civileket támadja, Magyarország az üzletért könyörög, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója egyből reagált: „Ha arról van szó, hogy ki üzletel az oroszokkal, akkor az amerikaiaknak csendesebbnek kellene lenniük. Csak nukleáris fűtőanyagból több mint kétszer annyit vásárolnak, mint korábban, és van egy egész listánk.

Elegünk van az amerikai képmutatásból!

Mivel az állami Roszatom látja el a világ felét dúsított uránnal, így erről sem az EU, sem az Egyesült Államok nem tudott olyan gyorsan lejönni, mint a többi nyersanyagról, amikor Oroszországot szankcionálta. A Washington Post ezzel kapcsolatban idézte az amerikai kormány 2022-es adatait, melyek szerint az amerikai atomerőművek által vásárolt dúsított urán mintegy negyedét szállította. És a háború kitörése óta még nem tudták kiépíteni az amerikai kapacitást.

Emiatt az az Egyesült Államok sem hozott idáig nukleáris energetikai szankciókat az oroszok ellen. Ráadásul a kis moduláris atomreaktorok HALEU fűtőanyagát egyelőre kizárólag Oroszország tudja előállítani. Idén áprilisban az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada, Japán és Franciaország külön megállapodást kötött az Oroszországot elszigetelő közös ellátási láncok kialakításáról.