„Ott ült a Lajos, és mondta, hogy »loan-to-value a faszom«, majd felállt és elment”

ner
2023 október 17., 06:45

A Direkt 36 tényfeltáró központ gigantikus tényfeltáró cikket publikált a Telexen arról, hogy milyen szerepet játszott az Orbán-kormány a 4iG informatikai és távközlési vállalat felfuttatásában.

Az Orbán-rendszer csúcsvállalatának titkai című anyag egy fejezete szerint 2021 közepén Orbán Viktor személyesen folytatott titkos tárgyalást a londoni magyar nagykövetségen az Invitech távközlési vállalat tulajdonosainak – egy főként kínai állami pénzből működő befektetési alapnak – a képviselőivel. A miniszterelnök arról győzködte hosszasan a tárgyalópartnereit, hogy adják el a céget a 4iG-nek. Bár a 4iG hivatalosan magáncég, és Orbán rendszeresen állítja, hogy nem foglalkozik üzleti ügyekkel, a D36 forrásai szerint több mint egy órán keresztül egyeztetett az invitechesekkel. A londoni találkozó fordulópontot hozott, eredményeként 2021 szeptemberében le is zárult a felvásárlási ügylet.

photo_camera Jászai Gellért (jobbról) az MFB-s Sipos-Tompa Levente társaságában a 2023. februári Orbán-évnyitón Fotó: Németh Dániel/444

A D36 cikke alaposan körüljárja, hogy a 4iG első embereként számon tartott Jászai Gellért üzletember miként került helyzetbe azután, hogy Simicska Lajos kegyvesztett lett Orbán Viktornál. Jászai Simicskával még nem tudta megtalálni a közös hangot – „ott ült a Lajos, és mondta, hogy »loan-to-value a faszom«, majd felállt és elment”, mondta egyik találkozójukról a tényfeltáró központ forrása, arra utalva, hogy Simicskának már a Jászai-féle szóhasználat sem volt rokonszenves –, a helyére lépő Mészáros Lőrinccel azonban ez annál inkább összejött. „Amikor Lőrinchez odakerült, Jászai segítette őt abban, hogy ne kockás papíron csinálja a könyvelését” – illusztrálta kapcsolatukat egy kormányközeli üzletember a direkteseknek.

A központ feltárta, hogy miként jutott titokban jelentős állami forrásokhoz a 4iG. A dokumentumok szerint egy állami befektetési cég, a Széchenyi Alapok döntései nyomán 72 milliárd forintnyi állami forráshoz jutott 2021 végén egy iG COM-nak hívott magántőkealap. Az iG COM a kapott pénzt szinte teljes egészében arra költötte, hogy részvényeket vásároljon a 4iG-ben egy zárt körű tőkeemelés keretében, vagyis ezzel extra forráshoz juttassa a céget. A befektetés futamideje 20 év, tehát akár ennyi ideig a 4iG-nál maradhat az állami forrás. Az iG COM a 4iG legnagyobb részvényese közel 39 százalékos tulajdonrésszel. A 4iG rendszeresen úgy hivatkozik az alapra, hogy az Jászai érdekeltsége, erre alapozva állítja Jászai is magáról, hogy ő a 4iG többségi tulajdonosa. Pedig az iG COM-os részvényvásárláshoz a forrás túlnyomó részét az állam, tehát az adófizetők biztosították.

A D36 anyaga kitér még többek között a Rogán–Pintér–Palkovics-belháború, a Digi-affér és a Vodafone-deal részleteire is, valamint arra, hogy milyen törekvések vannak a védelmi iparban és az orbáni regionális külpolitikában. „A 4iG ugyanakkor nem csak pénzügyi szálakon kötődik a kormányhoz. A vállalat fejlődése szorosan igazodik Orbán Viktor régiós hatalmi ambícióihoz is. Kiderítettük, hogy egy német–magyar kormányalku eredményeként tudott a 4iG beszállni a nemzetközi védelmi iparba, miközben elkezdett terjeszkedni a Nyugat-Balkánon is, amelyet a miniszterelnök alkalmasnak tart arra, hogy legalább részben magyar befolyási övezetté alakítsa” – olvasható a cikkben.

A Direkt36 részletes kérdésekkel kereste meg a történtek szereplőit – köztük a miniszterelnököt és a 4iG-t –, de egyikük sem reagált.

A 4iG-ről – mint a NER szuperprojektjéről – korábban többek között ebben és ebben a cikkünkben írtunk részletesen.