Halló, Hvg? Gulyás Gergely vagyok, és Kocsis Máté feleségének ügyében telefonálok

belföld
2023 október 18., 06:19

Egy nappal azután, hogy megkerestük a kormányt, hogy a látszólag nem működő állami cégeknél miért adnak fizetést a felügyelőbizottsági tagoknak és egyéb munkatársaknak, maga Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter telefonált (!) a válasszal – kezdődik a Hvg.hu nem mindennapi történetet rögzítő cikke. Már az ritkaságszámba megy, hogy a független sajtó kérdéseire vagy megkereséseire bármely minisztérium érdemben válaszoljon, de olyanra a NER 13+ évéből nem emlékszünk, hogy a választ egy miniszter adta volna meg, felhívva a szerkesztőséget.

A cikkből kiderül: a telefonhívás arról szólt, hogy a kormány úgy döntött, megszüntetik a pénzhiány miatt egyébként sem épülő Dél-budai Centrumkórház projektcégét.

Néhány napja jelent meg a hír, hogy a 2018-ban alapított DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt. harminc embert alkalmazott tavaly – de még idén is nyolcat –, és az állami cég a létrehozása óta nyolcmilliárd forintot költött el. Közben egyébként az M1-M7-es autópályák bevezető szakasza és a 7-es, balatoni főút közötti öt futballpályányi területre tervezet 1200 ágyas szuperkórház területén egy kapavágás sem történt.

A projektcég igazgatóságának a kezdetektől tagja Kocsis Máté felesége, Kocsisné Márkus Szilvia is, aki kinevezése óta bruttó 34 millió forintot keresett az el sem kezdett kórházépítést irányító társaságnál. Szinten a megalapítása óta foglalkoztatja a DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt. a kormánypárti Megafon Központ vezetőjét és tulajdonosát, Kovács István Gergelyt, aki a 2018-as kinevezése óta bruttó 24 millió forintnál is több fizetést vett fel az állami cégtől.

Gulyás Gergely most azt mondta a lapnak: az ő kérése és döntése volt, hogy a Fidesz frakcióvezetőjének jogász végzettségű felesége, Kocsisné Márkus Szilvia a projektcég vezető testületének tagja legyen, „mert megbízom benne”.