Megnyugodhatunk: már a lángos és a székelykapu is hungarikum!

ÉLET
2023 október 18., 06:02

Két új elemmel, a székelykapuval és a lángossal bővült a Hungarikumok Gyűjteménye. A hírről Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár számolt be Facebook-oldalán.

A döntésről az Agrárminisztérium egy bővebb közleményt is kiadott. Azt írták, a székelykapu egy jellegzetes ácstechnikával készült fedeles nagykapu típus, mely Székelyföld igazi látványosságává, kulturális relikviájává vált.

Székelykapu átadása Sokorópátkán
photo_camera Székelykapu átadása Sokorópátkán Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Krizsán Csaba/MTI/MTVA

A lángosról pedig azt írták, hagyományosan reszelt sajttal, tejföllel, ízlés szerint fokhagymával fogyasztják, de mára számos édes és sós feltéttel is árulják. Emellett felhívták rá a figyelmet, hogy a tökéletes lángos közepes vastagságú, nem túl olajos, belül puha, kívül roppanós.

A lángos egyébként különösen erős évvel büszkélkedhet. Az év elején még csak álmodozhatott a törvényi elismerésről, áprilisban viszont már kiemelkedő nemzeti értéknek nyilvánították. Hungarikummá válásával pedig mindent elért, amit egy magyarságra jellemző dolog elérhet. A nyáron mi is forgattunk róla egy videót, arra voltunk kíváncsiak, tényleg 2500 forintba kerül-e Siófokon.

Kósa Lajos, lángossal
photo_camera Kósa Lajos, lángossal Fotó: Kósa Lajos/Facebook

Egyébként a Magyar Értéktár is bővült tegnap. Bekerült a bokortanya mint sajátos szerkezetű tanyatípus és a zselici hársméz.

A döntéssel a Hungarikumok Gyűjteményében már 89 elem található, a Magyar Értéktárban pedig 152.