Péntektől lehet véleményt mondani az oktatás helyzetéről a diákok alternatív népszavazásán

oktatás
2023 október 18., 14:55

Október 20. péntektől online, 23-ától személyesen is lehet szavazni az Egységes Diákfront és az aHang által szervezett 7IGEN-es alternatív népszavazáson. Azért alternatív, mert bár a két szervezet májusban beadta a kérdéseit az NVB-hez, az augusztusban elkaszálta a törekvést.

A diákok úgy döntöttek, ennek ellenére az emberek elé viszik a kérdéseiket, a céljuk, hogy legalább 200 ezer embert vigyenek az urnákhoz. Úgy gondolják, ha sikeres lesz a szavazás, annak eredményeivel nyomást gyakorolhatnak a döntéshozókra. Valamint szeretnének tovább küzdeni azért, hogy az emberek egy valódi népszavazáson is elmondhassák a véleményüket.

Az alternatív népszavazás kérdései a következők:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os béremelést a pedagógusoknak?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?

Az alternatív népszavazáshoz az előválasztáson is alkalmazott ELEVE választási szoftvert használják. Már 16 éves kortól lehet szavazni, a két szervezet szerint ugyanis kiemelten fontos, hogy a leginkább érintettek, vagyis maguk a diákok is véleményt mondhassanak.

Személyesen október 23. és 30. között lehet szavazni minden megyeszékhelyen és a nagyobb városokban, Budapesten több mint 20 helyszín lesz. A szervezők elmondása szerint a szavazáshoz érvényes fényképes igazolványra és lakcímkártyára van szükség.

Az online szavazás október 20-án kezdetét veszi, okoseszközről az ELEVE applikáción keresztül, asztali számítógépről vagy laptopról ezen a felületen lehet voksolni. Az online szavazáshoz feltétel, hogy a választó rendelkezzen Ügyfélkapuval.

Az online és a személyes szavazás menetéről pontos útmutató az ELEVE.hu oldalon,
valamint az alternatív népszavazás hivatalos oldalán, a 7IGEN.hu-n lesz elérhető.