„Katonai célúvá minősítették a beruházást, innentől kezdve azt csinálnak, amit akarnak”

POLITIKA
2023 október 19., 17:59

„Katonai célúvá minősítették a beruházást, ami semmi mást nem jelent, mint hogy az érvényben lévő bírósági ítéletet figyelmen kívül hagyhatják, semmilyen véleményt, állásfoglalást senkitől nem kell kikérni. És innentől kezdve azt csinálnak, amit akarnak” - mondta az RTL Híradójának Újbuda polgármestere, miután szerdán a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva „honvédelmi rendszerelemmé” minősítette a ferencvárosi és a kelenföldi pályaudvar közötti vasúti szakaszt és annak bővítését. László Imre szerint másfél évvel az ukrajnai háború kitörése után semmi sem indokolta a kormány átminősítését. Az önkormányzat és helyi civilek korábban közösen támadták meg a bíróságon az ezer fa kivágásával járó építkezést, sikerrel: jogerős ítélet született az építkezés tiltásáról.

Az RTL megkereste a kormányt, hogy miért pont most minősítették át a beruházást, mire azt a választ kapták, hogy

azért lett „honvédelmi rendszerelem” a vasúti szakasz, mert „elengedhetetlen a létfontosságú társadalmi feladatok” ellátásához és az ország honvédelméhez.

A bővítés összesen 328 milliárd forintba, kilométerenként 60 milliárdba kerül majd. A munkát Mészáros Lőrinc érdekeltsége nyerte el korábban.