Kormányfő és külügyminiszter is lehet egyszerre Robert Fico

külföld
2023 október 19., 08:30

Kis bizonytalankodás után egyértelművé vált, hogy az október elején tartott szlovákiai előrehozott parlamenti választás után a köztársasági elnök Robert Ficót kéri fel kormányalakításra, ő pedig határozottan jelezte, hogy igényt tart a miniszterelnöki posztra. Már csak az a kérdés, a miniszteri posztokat kik töltik majd be.

A negyedik Fico-kormány egyelőre nem hozta nyilvánosságra, kik a Smer miniszterjelöltjei, a Denník N azonban úgy tudja, hogy a külügyi tárca élére ideiglenesen maga a leendő miniszterelnök, Robert Fico kerülhet, az államtitkári székbe pedig Marek Eštok diplomata ülhet. És amennyiben a pártnak adott időn belül nem sikerül megtalálnia a megfelelő minisztert, Eštok veheti át a szlovák diplomácia irányítását. „Erről a lehetőségről maga Fico is beszélt a Smer berkein belül” - írja a lap.

A Denník N információi szerint a pártban azt is mérlegelték, hogy Juraj Blanárt, aki a lista második helyéről indult az előrehozott parlamenti választáson, nem veszik be a kormányba, és nem kapja meg a közlekedésügyi minisztériumot sem, ahogy azt szerette volna. Helyette a Robert Kaliňákhoz közel álló ifj. Jozef Ráž kerülhet a szaktárca élére.

Ráž már 2018-ban is pályázott miniszteri posztra, akkor a Smer jelöltjeként szeretett volna belügyminiszter lenni. Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása, valamint Robert Fico ezt követő lemondása után azonban a Pellegrini-kabinet létrejöttét is rövid időre megakasztó Andrej Kiska államfő nem volt hajlandó Rážt kinevezni a belügy élére.

via Dennik N

Kiemelt videóink