Őrizetbe vették Oroszországban a Szabad Európa Rádió újságíróját

külföld
2023 október 19., 05:42

Nem regisztrálta magát külföldi ügynökként, ezért az orosz hatóságok letartóztatták a Szabad Európa Rádió orosz-amerikai kettős állampolgárságú újságíróját, írja a Reuters. Alszu Kurmaseva a második amerikai újságíró, akit idén letartóztattak az országban. Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal tudósítóját márciusban tartóztatták le kémkedés miatt, az újságíró tagadja a vádakat.

photo_camera Alszu Kurmaseva
Fotó: Pangea Graphics (RFE/RL)

Kurmaseva Prágában élt, de májusban családi vészhelyzet miatt Oroszországba utazott. Útleveleit június 2-án lefoglalták, amikor megpróbált visszarepülni Prágába, és megbüntették, mert nem jelentette be az orosz hatóságoknak amerikai állampolgárságát. Iratai visszaszolgáltatására várt, amikor október 18-án újabb vádakkal őrizetbe vették.

Az orosz törvények értelmében a külföldről finanszírozott szervezeteknek és munkatársaiknak külföldi ügynökökként kell regisztrálniuk magukat. Az orosz Tatar-Inform hírügynökség szerit Kurmaseva ezt nem tette meg, miközben „információkat gyűjtött Oroszország katonai tevékenységéről”. A Szabad Európa szerint akár öt év börtönbüntetés is várhat rá.