A „tűrhetetlen visszaélések” miatt Máltán betiltották a bérelhető e-rollereket

közlekedés
2023 október 20., 18:50

Málta márciustól betiltja a bérelhető elektromos rollereket az országban a gyalogosoknak okozott kellemetlenségek miatt - közölte a máltai közlekedési minisztérium pénteken. A döntést a tűrhetetlen visszaélések miatt hozták meg. Aaron Farrugia közlekedési miniszter szerint az elektromos rollerekkel kapcsolatos szabálysértések annyira gyakoriak, hogy a rendőrök számának egyik napról a másikra történő növelése sem oldotta volna meg a problémát.

photo_camera Fotó: MICHAL FLUDRA/NurPhoto via AFP

A magántulajdonban lévő rollerek használatát továbbra is engedélyezik, valamint különféle reklámokkal arra ösztönöznék az embereket, hogy saját elektromos járművet vásároljanak.

A döntésnek köszönhetően Málta az első európai ország, amelyik betiltotta a bérelhető elektromos rollereket. Párizs vezetése szeptemberben hasonló döntést hozott, miután áprilisban népszavazást tartott a kérdésben.A közlekedési miniszter nemzetközi tanulmányokra hivatkozva azt is elmondta, hogy a rollerek nem csökkentik az autóhasználatot, hanem a sétálást és a tömegközlekedést váltják ki.

Különösen a tengerparti városokban a gyalogosok gyakran panaszkodtak a véletlenszerűen leparkolt, a járdafelületét teljes mértékben elfoglaló rollerekre, amelyek akadályozzák a garázsokhoz és a lakásokhoz való hozzáférést. Az autósok pedig arra panaszkodtak, hogy a rollerek a semmiből bukkannak fel, és néha rossz irányba hajtanak. Több súlyos balesetről is beszámoltak. (Reuters/MTI)