Nem fizeti tovább a Főváros a Biodóm fűtését, ami így bármikor beomolhat

Budapest
2023 október 20., 06:01

Hiába kezdődött el a fűtési szezon, az évek óta félkészen álló Biodóm temperálását nem kezdték el és ezen a télen nem is fűtik majd, a Fővárosi Önkormányzat mostantól nem fizeti a Biodóm számláit – ezt válaszolta a Népszava kérdésére Bősz Anett. A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes szerint a városvezetés többször elmondta, hogy a kormány által egyre szorosabbra húzott pénzügyi satuban nem tudja fedezni a félkész létesítmény fenntartási költségeit, és a Főváros eddig halogatta ezt a végső lépést, de most már nincs hová hátrálni.

A városvezetés már 2022 végén jelezte, hogy a biodómot állami támogatás nélkül a főváros nem tudja befejezni, ahogy felfűteni sem, majd azt is, hogy gyorsan eljöhet az a pillanat, amikor a városvezetésnek döntenie kell, hogy az idősotthonait, szociális intézményeit fűti, működteti vagy egy üres, hasznavehetetlen építményre költ.

Végül idén nyáron döntött arról a főpolgármesteri kabinet, hogy nem költ a továbbiakban az állam által megrendelt és finanszírozott, de be nem fejezett beruházásra. Bősz Anett szerint „a fővárosi állatkert további szakmai fejlődését, ismeretterjesztést páratlan módon segítené, a fővárosiak számára különleges élményt nyújthatna az eredetileg elképzelt pompájában megnyíló Biodóm”, de „a végletekig kivéreztetett fővárosnak nincs forrása a befejezésre és most már a beláthatatlan ideig húzódó fenntartásra sem”.

A befejezés költségét az önkormányzati választások után 13-17 milliárdra becsülték, de a városvezető szerint ennek a többszörösére, nagyságrendileg 60 milliárd forintra lenne szükség a létesítmény berendezéséhez, állatokkal, növényekkel való benépesítéséhez. „Ennyi pedig láthatóan nemcsak a főváros kasszájában, de az erősen forráshiányos központi költségvetésben sincs erre” – mondta Bősz Anett, aki fontosnak érezte hozzátenni ehhez azt az infót, hogy a három ember közül, aki annak idején döntött a Biodómról, már csak egy maradt a posztján: a miniszterelnök.