Tüntettek a szexmunkások, mert a polgármester felszámolná a piros lámpás negyedet Amszterdamban

külföld
2023 október 20., 06:14

Tüntettek a szexmunkások Amszterdamban, mert a városvezetés a belvárosban lévő piros lámpás negyedet kiköltöztetné a város szélére, egy úgynevezett „erotikus központba”, számolt be a Guardian.

Több tucat ember vonult a városháza elé, sokan maszkban voltak, hogy eltakarják az arcukat, transzparenseiken pedig olyan feliratokat lehetett látni, mint: „ha a szexmunkások nem hibásak, akkor miért büntetik őket?”

A polgármester, Femke Halsema egy egész központot építetne fel a város szélén annak érdekében, hogy Amszterdamot megszabadítsa a „bűnváros” imázsától, valamint csökkentse a turisták és a bűnözés arányát a belvárosban. A városi tanács három lehetséges helyszínt jelölt ki az erotikus központnak, amelyben 100 szoba lenne a szexmunkások számára. A polgármester javaslata ellen azonban nemcsak a szexmunkások tiltakoztak, hanem a külvárosban élő lakók is, akik nem akarnak erotikus központot tudni a házaik mellett.

Az ügy érdekében petíciót is indítottak, amelyet már 20 ezren írtak alá, és amiben azt is követelik, hogy a költözés helyett inkább javítsanak a közbiztonságon nagyobb rendőri jelenléttel, különösen éjszaka.