Már Orbán is belátta, hogy Putyinnal nem lehet békéről tárgyalni – mondta az ukrán elnöki tanácsadó

külföld
2023 október 22., 06:05

Nem lehet diplomáciai befolyást gyakorolni Oroszországra, hogy befejezze az ukrajnai háborút befejezése érdekében, ezt most már Orbán Viktor is belátta – erről Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó beszélt az ukrán állami hírügynökségnek. Podoljak arra a Putyin–Orbán-találkozóra utalt, amely után összeültek a NATO-tagállamok nagykövetei, amelyen kiakadt az amerikai nagykövet és amely után az ukrán külügyminiszter azt mondta, reméli, hogy utána Orbán megmosta és fertőtlenítette a kezét.

„Orbán Viktor magyar elnök Pekingben találkozott Putyinnal, ami után azt mondta: elvileg nem lát lehetőséget arra, hogy ezt a konfliktust diplomáciai úton rendezzék. Az az ember, aki állandóan azt mondja, hogy tárgyalóasztalhoz kell ülni, még az is látta Putyin elzárkózását. Tehát diplomáciai utak egyáltalán nincsenek” – fogalmazott Podoljak a hírügynökségi tájékoztatás szerint.

photo_camera Fotó: GRIGORY SYSOYEV/AFP

Érdekes adalék, hogy az Orbán–Putyin-csúcs után egy amúgy optimista hangvételű címmel (A Gazprom továbbra is teljesíteni fogja földgázszállítási kötelezettségeit) kiadott közleményben a Szijjártó Péter vezette magyar külügy is elismerte, hogy a magyar kormányfő béketörekvéseire nem volt nyitott az orosz elnöke. A közleményben, amely talán a címe miatt eléggé elsikkadt, ez áll ugyanis:

„Természetesen miniszterelnök úr a mai tárgyaláson is a béke lehetőségéről beszélt, és a béke mellett állt ki. A válasz, amit kaptunk, az egész találkozónak a mondanivalója, az ott elhangzottak sajnos nem túl sok pozitív reménykedésre adnak okot”.

Podoljak a mostani hírügynökségi nyilatkozatban ugyanakkor némi reményt fűzött az ukrán békeformuláról szóló harmadik csúcstalálkozóhoz a globális dél országaival. Ezt október 28-29-én rendezik Máltán. Az elnöki tanácsadó szerint a lehető legvilágosabban kell elmagyarázni ezeknek az országoknak, hogy Oroszország a növekvő instabilitás és káosz elsődleges forrása a világban.