Az IDF a politikai döntéshozók parancsára vár, hogy elindítsa a szárazföldi hadművelet

háború
2023 október 23., 20:53

Az izraeli hadsereg (IDF) a politikai döntéshozók parancsára vár a szárazföldi hadművelet megkezdéséhez – közölte Daniel Hagari katonai szóvivő, aki szerint az IDF készen áll a harcra, a várakozás idején növeli harci készültségi szintjét, és elkészültek a haditervek azoknak a céloknak a megvalósítására, amiket a politikusok meghatároztak.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének jelentése szerint kb. ezer fogoly és halott palesztin terrorista került Izraelbe az október 7-i iszlamista terrortámadás óta.

A háború 17. napján az izraeli hadsereg az iszlamista szervezetek több száz katonai célpontját támadta, miközben a Gázai övezetből is újabb hullámokban indítottak rakétákat az izraeli települések felé.

Három hezbollahos osztagot számoltak fel, és lelőttek több, a Gázai övezetből és Libanon felől, a Földközi-tenger partvidéke felől behatoló drónt – mondta Hagari, aki szerint a háború kezdete óta a libanoni síita Hezbollah milíciájának összesen húsz, Izrael ellen harcoló csoportját számolta fel az izraeli hadsereg.

Hagari arra kérte az izraelieket, hogy a polgári védelem helyi utasításainak megfelelően – a lehetőségekhez mérten – térjenek vissza hétköznapi életükhöz.

Daniel Hagari október 18-i sajtótájékoztatója.
photo_camera Daniel Hagari október 18-i sajtótájékoztatója. Fotó: GIL COHEN-MAGEN/AFP

A háború kitörése óta az izraeli hadsereg 308 katonájának elestéről értesítették a hozzátartozókat, és 222 családdal tudatták, hogy szerettüket a Gázai övezetbe hurcolták október 7-én, sok közülük külföldi vagy kettős állampolgár.

Az izraeli rendőrség, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat és az IDF közlése szerint elkezdték az október 7-i események kivizsgálását, amikor is terroristák behatoltak a hadsereg laktanyáiba és bázisaira, gyilkoltak, raboltak, emberiesség elleni és háborús bűnöket követtek el.

Az ENSZ közlése szerint a nap folyamán húsz segélyszállító teherautó vitte be a rakományát a Gázai övezetbe, miután az izraeli hadsereg átvizsgálta azokat, és nem találtak bennük fegyvert. A katonai szóvivő közölte, hogy a szállítmányt az övezet déli részébe menekült civilekhez juttatják el. (MTI)

Kiemelt videóink