Hadházy: A legfurcsább 56-os emlékművel a forradalmárok emlékén taposnak, Kusturica, Moldova és Hrabal sem tudna ilyet kitalálni

vidék
2023 október 23., 13:36

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő október 23. alkalmából bemutatott egy szobrot, ami szerinte „a legfurcsább 56-os emlékmű egy vértesboglári kis mellékutcában, mindentől távol”, három, EU-s és magyar adófizetők pénzéből épült hatalmas vendégház tövében. A vendégházakat Kun Pistának (I., II. és II. számú) hívják és a szobron pedig az áll, hogy a Kun Pista Egyesület állította azt.

photo_camera Fotó: Hadházy Ákos/Facebook

Mivel Hadházy az egyesületnek semmilyen nyomát nem találta, felhívta a vendégháznál megadott telefonszámot, hogy ki is lehetett az a Kun Pista. „A számon az egyik, 50 milliós EU-s támogatást elnyert tulajdonos jelentkezett, aki szerint Kun Pista egy állatidomár volt, aki korábban az egyik vendégház helyén lakott. De tudtával semmilyen 56-os kötődése nem volt” – írja Hadházy.

A képviselő csak két, „nagyon furcsa dokumentumot” talált az emlékműről. Az egyikben a vendégházak tulajdonosa kéri az önkormányzatot, hogy hadd tegye le a vendégház elé a szobrot. Hadházy azt írja az emlékműről:

„Azt ugyanis valamilyen PÁLYÁZATI PÉNZBŐL csinálták, aminek lejár a határideje, muszáj valahová letennie. A 2017-es jegyzőkönyvből az is kiderül, hogy a képviselő testület korábban már nem kérte a zsűrizetlen alkotást, és akkor sem akartak (nem voltak rá felkészülve) ,de abba beleegyezését adta, hogy IDEIGLENESEN, a háza elé letegye a vállalkozó a szobrot. Azóta is ott áll.”

photo_camera Fotó: Hadházy Ákos/Facebook

Hadházy azt írja, a szobor „5 millió forintos állami támogatásból létesült nagy sebtében”. „Az benne a furcsa, hogy a Vértesboglártól 130 km autóútra fekvő Vaszar község volt a pályázó, a Kun Pista Egyesület a megvalósító és a Frank and Son Bt a kivitelező” – írja, a pályázat leírása pedig így szól: „Vértesbogláron a forradalom és szabadságharc intenzitását megidéző kompozíció valósult meg, a Frank & Son Bt. kivitelezésében.”

Hadházy szerint a cégnek az elmúlt öt évben nem volt bevétele, és a tulajdonosok nevével egyező szobrászt nem talált az interneten. A honlap leírása szerint a „kivágott közepű magyar zászló forgószélként csavarodik az ég felé”. Hadházy szerint mintha „kicsit fontosabb lett volna valakinek a pénz, mint a forradalmárok emléke”. (Frissítés: a kormány 56-os emlékévekor több száz hasonló szobor készült állami támogatással, a jelenségről A mű írt tavaly.)

Ha már furcsa emlékművekről van szó, az ünnep alkalmából ajánlanám a tavalyi, Dózsa László hihetetlen történeteiről szóló TLDR-emet.