Az új szlovák környezetvédelmi miniszterjelölt ugyan nem tagadja a klímaváltozást, de a természetvédelemből azért nem csinálna fétist

külföld
2023 október 24., 11:24

Múlt hét csütörtökön derült ki, hogy megcsúszhat a szlovák kormányalakítás, miután Zuzana Caputová államfő bejelentette: nem fogja kinevezni a környezetvédelmi tárca élére a Szlovák Nemzeti Párt jelöltjét. Hivatalosan azzal indokolta döntését, hogy szerinte

a környezetvédelmi tárca élére jelölt Rudolf Huliak nem tudja biztosítani a szaktárca "rendes működését." A köztársasági elnök szerint a szaktárcát nem vezetheti és képviselheti egy olyan személy, aki nem ismeri el a klímaváltozással kapcsolatos "tudományos konszenzust", és aki azt állítja, hogy a valóságban nincs is klímaválság.

Huliak akkor ugyan kijelentette, ha a köztársasági elnök nem hagyja jóvá miniszteri kinevezését, panaszt nyújt be az Alkotmánybírósághoz, most viszont a Denník N információi szerint már azt jelentette be, hogy Tomáš Taraba lesz az Szlovák Nemzeti Párt jelöltje a környezetvédelmi minisztérium élére.

Huliak szerint Čaputová nem vette figyelembe a nép akaratát, de folytatja tovább a munkát, képviselő marad, és bizottsági elnök szeretne lenni.

A Denník N idézi Tomáš Tarabát is, aki szerint nem igazak a Szlovák Nemzeti Párt megosztottságáról szóló híresztelések, a frakció kiáll Huliak mellett is, csak nem akarták akadályozni a kormányalakítást.

photo_camera Tomáš Taraba zöldkörnyezetben. Forrás: Tomáš Taraba/Facebook

Taraba emellett úgy véli, alkalmas miniszternek, ám arról nem árult el semmit, mi lesz a programja, az szerinte majd kiderül a kormányprogramból. Arról azért a Denník N információi szerint beszélt, hogy a természetvédelemből nem szabad fétist csinálni, kiállt a PET-palackok újrahasznosítását támadó korábbi kijelentései mellett is.

A kissé nehezen összeálló negyedik Fico-kormány egyéb érdekességeiről itt írtunk bővebben.

via Denník N