Szabad az út Fico előtt, súlyos tárcákkal fizette ki Pellegrinit

külföld
2023 október 12., 14:33
  • A Smer a belőle kivált Hlasszal és a Szlovák Nemzeti Párttal lép koalícióra.
  • A bizonytalankodó liberálisoknak nem sikerült Peter Pellegrinit eltántorítani Fico mellől.
  • A Hlas cserébe fontos és komoly pénzeket felügyelő tárcákat kapott.
  • A Szlovák Nemzeti Párt színeiben klímatagadó, medveellenes környezetvédelmi minisztere lehet Szlovákiának.
  • A Smer 2020 előtti kormányzásához kötött korrupciós- és maffiaügyek nyomozását minden bizonnyal lezárják.

A héten vált biztossá, hogy minden ellenkező spekuláció ellenére Robert Fico lesz Szlovákia régi-új miniszterelnöke a Smer szeptember 30-i választási győzelme után. A királycsináló harmadik helyezett Peter Pellegrini (Hlas - Hang) a második liberálisok helyett egykori párttársát, Robert Ficót választotta. Melléjük társul a koalícióban a már rég nem magyarellenes, inkább összeesküvéshívők és más szélsőségesek tarka gyülekezete, a parlamentbe éppen csak bejutott Szlovák Nemzeti Párt.

Ha úgy vesszük, semmi meglepetés nem történt. Nagyvonalúan számolva már 2006, első hatalomra jutása óta tart a Fico-korszak. Tizenhét év telt el azóta, és csupán hét olyan év volt, amikor nem Fico volt a miniszterelnök, és csak öt olyan, amikor nem a Smer vezette a kormányt.

Agresszíven rátelepszik az igazságszolgáltatásra

Szalay Zoltán, a pozsonyi székhelyű Napunk vezető szerkesztője vitába száll ezzel az állítással. A mostani szerinte egy egészen másféle Fico-kormányzás lesz. A Smer 2020-as bukása után lecserélték a teljes rendőri vezetést, az újak szabad kezet kaptak a Fico-éra korrupciós, rendőrségi, összefonódós ügyeinek felgöngyölítésére. A nyomozások elérték a legmagasabb szinteket, őrizetbe került Robert Kaliňák volt smeres belügyminiszter, aki ma is Fico után a párt egyik legfontosabb arca, maga Fico pedig annak köszönheti szabadlábon maradását, hogy a parlament nem adta ki.

A szervezett bűnözés fejei - hirdeti egy molinó Fico és gcbcbgcbgxcbgxcbg fejével a 2018-as, Fico bukásához vezető egyik tüntetésen
photo_camera A szervezett bűnözés fejei - hirdeti egy molinó Fico és Kaliňák arcképével a 2018-as, Fico bukásához vezető egyik tüntetésen Fotó: JOE KLAMAR/AFP

A Smerhez kötődő korrupciós ügyeket lepleztek le, oligarchák, volt és jelenlegi állami tisztségviselők kerültek bajba. Fico nem fogja megengedni, hogy ez újra megtörténjen. Az a minimum, hogy ígéretéhez híven meneszti Hamran István rendőrfőkapitányt - bár ő bejelentette, hogy önként távozik, ha Fico kerül hatalomra - és Daniel Lipšic különleges ügyészt, de ennél jóval mélyebben és agresszívebben telepszik rá az igazságszolgáltatásra.

A Ficóval kapcsolatos másik újdonság az lehet, hogy ezúttal beleáll a kultúrharcba. Eddig nem volt különösebb ideológiája, a pártja papíron szociáldemokrata - az Európai Szocialista Párt csak a választás után vette észre az oroszbarát kampányt folytató Smert és kizárással fenyegette, jó reggelt -, valóságban sziklaszilárd elvek nélkül kormányzott.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.