Eldurvult a szakszervezeti vita, ötszáz bányászt tartanak fogva a kollégáik egy aranybányában

bűnügy
2023 október 24., 14:27

Elfajult szakszervezeti vita miatt tartanak fogva több mint ötszáz bányászt a kollégáik egy Johannesburg melletti aranybányában, már második napja: a helyszínre vezényelt rendőröknek még nem sikerült kapcsolatba lépniük a bányászokkal, a túszejtőkkel viszont már zajlanak a tárgyalások.

A dél-afrikai bánya szóvivője szerint egy nyilvántartásba nem vett szakszervezet bányászai hétfő reggel megakadályozták, hogy az éjszakai műszakban dolgozó több száz ember elhagyja a bányát. A hivatalos szakszervezet, a Bányászok Országos Szakszervezete és a rendőrség is a helyszínre vonult, és dulakodni kezdtek a túszejtőkkel. Egy férfi súlyos fejsérülést szenvedett, de az érte küldött mentőt és biztonsági tisztet a rivális szakszervezet bányászai szintén túszul ejtették.

A New Kleynfontein Gold Mine vezérigazgatója szerint 543 alkalmazott rekedhetett a föld alatt. A helyszínen kalapácsok, csákányok, lapátok és más bányászati felszerelések is vannak, amik fegyverként is használhatók. A nem hivatalos szakszervezet szóvivője szerint a dolgozók nem csináltak semmit, csak ülve tüntettek a jogaikért.

A bányát irányító cég és a hivatalos érdekképviselet a nem hivatalos szakszervezet tagjait hibáztatja a kialakult helyzetért - akik szerintük saját szakszervezetüket akarják a bánya élére állítani. (via MTI)

Címlapon: Aranybányászok Johannesburg mellett (SHIRAAZ MOHAMED/AFP)