Iránt okolja a Fehér Ház az amerikai támaszpontok elleni támadásokért

külföld
2023 október 24., 04:52

A Fehér Ház hétfőn közölte, hogy Irán állhat azok mögött a támadások mögött, amelyek amerikai támaszpontoknak helyet adó iraki és szíriai célpontokat értek az elmúlt napokban. Irán „aktívan elősegíti” az általa támogatott proxy csoportok rakéta- és dróntámadásait az amerikai katonai támaszpontok ellen – fogalmazott John Kirby, a Fehér Ház szóvivője.

Ahogy arról írtunk, csütörtök este drónokkal és Grad rakétákkal lőtték az iraki Ain el-Aszad légi támaszpontot, ahol a Nyugat-Irakba felvonultatott amerikai és külföldi biztonsági erők állomásoznak. Szíria déli részén is drónokkal támadtak egy amerikai légi támaszpontot, ahol kiképzők voltak, többen könnyebb sérüléseket szenvedtek – közölte két amerikai vezető, akik szerint az egyik drónt lelőtték, de a másik kisebb sérüléseket okozott.

Amerikaiak a kurd YPG/SDF katonáit képezik ki Szíriában 2023. augusztus 16-án.
photo_camera Amerikaiak a kurd YPG/SDF katonáit képezik ki Szíriában 2023. augusztus 16-án. Fotó: Hedil Amir/Anadolu via AFP

Kirby azt mondta, az Egyesült Államok úgy véli, ezeket a csoportokat az iráni Iszlám Forradalmi Gárda és az iráni kormány támogatja. „Tudjuk, hogy Irán szorosan figyelemmel kíséri ezeket az eseményeket, és egyes esetekben aktívan elősegíti ezeket a támadásokat, és felbátorít másokat is” - mondta.

Az amerikai erők elleni támadások száma azóta nőtt, hogy október 7-én kiéleződött az izraeli konfliktus, amikor a Hamász palesztin csoport fegyveresei megtámadták Izrael déli részét. „Mélységesen aggódunk amiatt, hogy az elkövetkező napokban ezek a támadások jelentősen eszkalálódhatnak" - mondta Kirby.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Ebrahim Raisi iráni elnök Teheránban.
photo_camera Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Ebrahim Raisi iráni elnök Teheránban. Fotó: HANDOUT/AFP

Mindeközben Teheránba utazott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. „Hagyományosan bizalomteljes légkörben érdemben megvitatták a kétoldalú ügyek aktuális kérdéseit, hangsúlyt fektetve a sokoldalú orosz-iráni partnerség további kiépítésére" - írta a külügyminisztérium a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett közleményében.

(Reuters)