Túl fehér lett Dwayne Johnson viaszszobra Párizsban, frissíteni kell

MŰVÉSZET
2023 október 24., 05:00

Múlt héten leplezte le a párizsi Grévin Múzeum Dwayne Johnson amerikai színész és pankrátor viaszszobrát, amelyről akkor azt írták, nehéz volt elkészíteni, mert a szobrász, Stéphane Barret mindössze fotók és videók alapján dolgozhatott, és csak Johnson szamoai tetoválásai rengeteg kutatómunkát és 10 napnyi aprólékos munkát igényeltek.

És bár a részletekre ez alapján sok energiát fordított a múzeum, egy lényeges dolgot nem sikerült eltalálniuk: a szamoai és fekete kanadai felmenőkkel rendelkező színész bőrszínét.

A viaszszobor ugyanis meglehetősen nagy felháborodást váltott ki, sokak szerint egyenesen „whitewashing” történt: túl fehér a szobor-Johnson bőrszíne, ami egyébként magának a sztárnak is feltűnt.

A Szikla Instagramján posztolta újra James Andre Jefferson Jr. komikus videóját, amelyben arról értekezik, hogy a szobor megjelenése sértő, Johnson pedig úgy néz ki rajta, mintha David Beckham vagy a brit királyi család egyik tagja lenne. „Így éreztétek magatokat, amikor elvesztettétek a kis hableányt?” - kérdezte a komikus, utalva arra, hogy sokan felháborodtak, amikor a Disney A kis hableány élőszereplős adaptációjában afroamerikai színésznő játszotta a főszereplőt.

Dwayne Johnson mindehhez annyit fűzött hozzá:

„A csapatom felkeresi a barátainkat a párizsi Grévin Múzeumban, hogy dolgozhassunk a viaszszobrom frissítésén, néhány fontos részlettel és fejlesztéssel - kezdve a bőrszínemmel. Én pedig, amikor legközelebb Párizsban járok, megállok, és iszom egyet saját magammal.”A múzeum már bejelentette, hogy a szobrot kijavítják.

via Guardian