Hegyi-Karabah elvesztése után Örményország nem látja értelmét az orosz katonai bázisoknak az ország területén

külföld
2023 október 25., 20:02

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök azt nyilatkozta a Wall Street Journalnak: nem lát előnyöket az orosz bázisok további örményországi jelenlétében. A hegyi-karabahi konfliktus ugyanis megmutatta, hogy Moszkva nem teljesítette szövetségesi kötelezettségeit - érvelt Pasinkán.

„Ezek az események lényegében arra a döntésre vezettek bennünket, hogy diverzifikálnunk kell biztonsági kapcsolatainkat, és most megpróbáljuk ezt megtenni” – fogalmazott az interjúban.

Oroszország két támaszpontot és egy légibázist tart fenn Örményország területén. Moszkva sokáig az örmény biztonság szavatolójának tartotta magát az ingatag dél-kaukázusi régióban, ahol számos olaj- és gázvezeték halad keresztül. A 102. orosz katonai bázis 1995 óta állomásozik állandó jelleggel Örményországban. Az állománya mintegy 3500 katona, írja az örmény kormányfő szavait ismertető cikkében a Meduza.

Amikor Azerbajdzsán szeptember közepén offenzívát indított az el nem ismert Hegyi-Karabah Köztársaság területén, amely annak felszámolásával végződött, Oroszország semmilyen módon nem vett részt a konfliktus rendezésében. Moszkva szerint ez Azerbajdzsán belügye volt, mivel a harcok az ország nemzetközileg elismert területén zajlottak.

Ilham Aliyev azeri elnök, Valgyimir Putyin és Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök Szocsiban
photo_camera Ilham Aliyev azeri és Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Szocsiban Fotó: Sputnik via AFP

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a felek közötti, mintegy 30 évvel ezelőtti első háború után a nemzetközileg el nem ismert Hegyi-karabahi Köztársaság ellenőrzése alá került. Azerbajdzsán 2020 őszén a terület egy részét, majd idén szeptemberben egy sikeres villámoffenzívával a teljes Hegyi-Karabahot elfoglalta. A területen élő mintegy 120 ezer örményből több mint százezren menekültek el, az azeriek mentalitását jól jelzi, hogy Ilham Aliyev azeri elnök a terület kvázi fővárosában, Sztepanakertben katonának öltözve megtaposta a karabahi örmények zászlaját.

Az MTI azt írja: Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán közölte, hogy nincsenek értesüléseik Pasinján nyilatkozatáról. „Még nem tudjuk, hogy ezt mondta-e, s ha valóban, akkor, hol és milyen szövegösszefüggésben” – idézte az orosz állami hírügynökséget a magyar állami hírügynökség.