Elkészültek a magyar kórházak fertőzések szerinti rangsorai

Egészségügy
2023 október 26., 06:24

A Direkt36 elkészítette a magyarországi kórházak véráramfertőzések szerinti rangsorát, amely a Telexen jelent meg. Ilyen nyilvános adatbázis korábban nem volt, miközben „az országos statisztikákból egyértelmű, hogy súlyos és ráadásul évről évre rosszabb a helyzet” – írja az oknyomozó portál.

A portál három fertőzéstípus szerint készített listákat. A véráramfertőzések gyakorisága alapján készített szomorú rangsor első helyén a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház áll, a százezer ápolási napra jutó 61,26-os értékkel, a Debreceni Egyetemi Klinikai Központ (56,5) és a szintén budapesti Szent János Kórház (56,21) előtt.

Az álhártyás vastagbélgyulladás egyik leggyakoribb okozójának is számító Clostridium difficile nevű baktérium okozta fertőzések gyakorisága alapján készített lista élén csak budapesti intézmények állnak: az első a Jahn Ferenc kórház a százezer ápolási napra jutó 203,01-es értékkel, utána jön a Károlyi Sándor Kórház (167,15) és a Szent János (156,36). Ebben a rangsorban a legrosszabbul teljesítő vidéki kórház a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ 117,51-es értékkel (ezzel az országos listán az 5. helyen áll).

A multirezisztens kórokozók miatti fertőzések gyakorisága alapján készített listán, ugyancsak százezer ápolási napra jutó 69,42-es értékkel a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet az első, az egri Markhot Ferenc kórház a második (66,25), míg a budapesti Károlyi Sándor Kórház a harmadik (64,53). Látható tehát, hogy a Szent János és a Károlyi kórház két-két feketelistán is az első háromba került (akinek a Károlyi kórház neve nem lenne ismerős: az intézmény Újpesten van, krónikus betegellátást biztosító osztályokkal, diabetológiai szakambulanciával, radiológiával, ultrahanggal és patológiai részleggel üzemel).

A listákon túl a Direkt36 néhány általános megállapítást is tett, ezek közül két fontosabbat idéznénk:

  • a betegek halálát a kórházak csak nagyon kis százalékban tudják be a kórházi fertőzéseknek, miközben a fertőzések 30-40 százalékában a beteg meghal;
  • a budapesti Jahn Ferenc, Károlyi Sándor, Szent János és Bajcsy-Zsilinszky kórházakban mutattak ki nagyobb bajokat, míg az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók esetében Cegléd, Eger, Pápa kórházai szerepeltek nagyon rosszul.